danski sauron

Kralj brze mode i najbogatiji Danac gradi najviši neboder u Europi, i to u selu od 7000 stanovnika - već je dobio i šaljiv nadimak

29.03.2020 u 23:04

Bionic
Reading

Vlasnik modnog lanca Bestseller, Anders Holch Povlsen, gradi najviši neboder u ovom dijelu svijeta. Mastodont će niknuti u gradiću Brandeu sa 7000 stanovnika, malo većem od našeg Ivanić Grada, i vidjet će se 60 kilometara uokrug. Šaljivci ga uspoređuju s kulom s čijeg vrha je Sauron nadgledao Mordor u Tolkienovu Gospodaru prstenova. Najnoviji je to projekt najbogatijeg Danca koji je do sada pokupovao polovinu Škotske i dio rumunjskih Karpata

U Danskoj se priprema gradnja najvišeg nebodera u zapadnoj Europi. Zgrada će biti visoka 320 metara, 24 metra viša od londonskog The Sharda i niža samo od Eiffelova tornja, a projektirala ju je najrazvikanija danska arhitektica Dorte Mandrup. Bit će to sjedište poznatog danskog modnog lanca Bestseller, no u njoj će također biti hotel s restoranima, poslovni park, luksuzni stanovi, trgovine, škola, prostor za kulturne i sportske sadržaje. Radovi počinju ove godine, a završetak se predviđa krajem 2023., najavljuje PopUp City, agencija za urbani preobražaj sa sjedištem u Amsterdamu.

Priča o gradnji najvišeg tornja u EU ne bi bila posebna novost da on ne niče u Brandeu, gradiću sa 7000 stanovnika, manjem od, recimo, našeg Ivanić Grada. Dok u javnosti nije pukla vijest o 'prvom seoskom neboderu', malo je koji Danac znao na zemljovidu naći to mjesto na željezničkoj pruzi između gradskih sjedišta Herninga i Vejle na obali istoimenog fjorda, na poluotoku Jutland, pitomom terenu ravnom kao tava i s nadmorskom visinom koja ne prelazi stotinu metara.

Kao što je Gospodar tame Sauron iz Tolkienova 'Gospodara prstenova' s kule nadgledao mitski Mordor kilometrima uokrug, tako će se s brandeuškog nebodera vidjeti Danska uokrug 60 kilometara, komentira domaće satiričko glasilo RokokoPosten. Vidjet će ga i posjetitelji 30 kilometara udaljenog Jellinga, sjedišta vikinškog kralja Haralda Bluetootha, ujedinitelja Danske.

Neboder usred ljupkih danskih livada i nadomak seoskih imanja ideja je najbogatijeg Danca, 48-godišnjeg Andersa Holcha Povlsena, za kojeg financijski magazin Forbes procjenjuje da je težak osam milijardi dolara.

Tvrtku Bestseller preuzeo je kao 28-godišnjak od oca Troelsa Holcha Povlsena (Povlsen senior pokrenuo ju je 1975.) te pretvorio u europskog modnog diva s 20 brendova, uključujući Vero Modu i Jack&Jones, 2700 prodavaonica, 15.000 kupaca na veliko i 17.000 zaposlenika, dvostruko više nego što cijeli Brande ima stanovnika.

Uspon Povlsenovih počeo je u Brandeu, pa Andres - po onoj 'nisi uspio ako se ne dokažeš u vlastitom selu' - želi da toranj bude jedinstvena arhitektonska ikona brenda, ali i poklon stanovnicima gradića, koji će, eto, na tim temeljima moći razvijati ozbiljan turizam.

O dolasku mastodonta u njihovu ruralnu sredinu stanovnici Brandea šute, šuti čak i politička oporba. Oni se boje kritizirati Bestseller, kao da je riječ o religiji ili nečemu sličnom, izjavljuje novinar lokalnog glasila te je arhitektica Trine Kammer jedna od rijetkih, izjavljujući da će tako velika građevina učiniti okolni svijet klaustrofobično malim. 'Zašto se moram podsjećati na Bestseller šećući obližnjom šumom', pita ona.

Povlsen junior prilično je neobična pojava u europskom poslovnom svijetu. On nije ostao na modnim krpicama poput vlasnika Zare ili H&M-a, nego se bacio na nekretnine i spašavanje okoliša. Nagomilanim kapitalom pokupovao je najveća škotska imanja poput Kinloch Lodgea, Ben Loyala i Fort Williama, sveukupno njih 12, uključujući veličanstveni Aldourie Castle, kao i 88.221 hektar povijesne regije Highland, izrodivši se u najvećeg privatnog, i to plebejskog, zemljoposjednika u Škotskoj, a prema nekima i najvećeg u Ujedinjenom Kraljevstvu. Povlsenovo škotsko carstvo dobra je vijest i za danski budžet jer prema njihovom zakonu svaki Danac plaća porez na zemlju, bez obzira gdje se ona nalazi.

Aldourie Castle na obali jezera Loch Ness u Škotskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Celtic Castles

Za razliku od većine razmetljivih pripadnika nouveau richea, vlasnik Bestsellera i supruga Anne Holch žive izrazito skromno. Njihova su djeca pohađala državne škole, on je tek nedavno VW Golf zamijenio Teslinim električnim automobilom.

Direktor tvrtke Wildlife za upravljanje Povlsenovim škotskim imanjima, Tim Kirkwood, izjavljuje da su gazde 'istinski skromni ljudi koji više vole da im se sudi prema onome što čine, nego po onome što govore'. Prijatelji to tumače kulturnim etosom usvojenim iz romantičnog tzv. zakona Jantea, poznatog ne samo u Danskoj, nego i u drugim skandinavskim zemljama, čija se suština svodi na zagovaranje skromnosti, poniznosti, empatije i uvažavanja drugih osoba.

Pa zašto je onda Povlsen prigrabio pola Škotske? U rijetkim javnim istupima on tvrdi da nije riječ o vlasništvu zbog vlasništva, nego o njegovoj misiji čuvanja i spašavanja zemlje, od Sutherlanda do Grampijskih planina. U svojevrsnom manifestu na svojoj web stranici, on govori o 'dubokoj povezanosti s veličanstvenim krajolikom' i najavljuje projekte kojima će 'vratiti gorje u prijašnje veličanstveno prirodno stanje popravljanjem štete koju mu je nanio čovjek'.

Naime gospođa i gospodin Povlsen smatraju da je područje na imanjima tradicionalnih vlasnika stoljećima uništavano ispašom ovaca i jelena, pa to treba vratiti u doba ekološke nevinosti. A vratit će to obnavljanjem šuma (sadnjom pola milijuna mladica), tresetnjaka, močvarnih područja, očuvanjem rijeka i životinjskih vrsta te desetkovanjem glavnih krivaca degradacije ovaca i jelena. Neki se zbog toga boje da će se u tim krajevima nekontrolirano razmnožiti predatori kao što su vukovi i risovi. Da tajkun ozbiljno vodi računa o ugroženim staništima vukova, medvjeda i risova, dokazao je također kupnjom na području Karpata u Rumunjskoj, u kojima namjerava sačuvati primordijalnu divljinu.

Novi kralj Škotske: Kako je tajnoviti milijarder postao vlasnik najvrednijih škotskih nekretnina Izvor: tportal.hr / Autor: 24 NEWS TODAY

U svom manifestu Povlsen je izrazio nadu da projekt neće usrećiti samo njegovu djecu, nego i generacije budućih posjetitelja škotskog gorja, dajući na znanje to da namjerava ostaviti imanja na brigu sinu i trima kćerima.

Nažalost, u tome su ga divljački spriječili ISIL-ovci. U stravičnom terorističkom napadu bombaša samoubojica na katoličke crkve i luksuzne hotele u Šri Lanci prošlog Uskrsa među 250 žrtava našlo se i troje od četvoro Povlsenove djece, Alfred (5), Agnes (12) i Alma (15).

Ali bez obzira na strašnu tragediju koju može preživjeti malo koji roditelj, Povlsenovi su hrabro nastavili sa svojim projektima, uključujući gradnju nebodera u Brandeu. Zgrada će imati međunarodno priznat certifikat zelene gradnje (DGNB), temeljen na konceptu holističke održivosti, stavljajući jednak naglasak na okoliš, ljude i biznis.

Slučaj Povlsenovih tako potiče priču o superbogatašima koji spašavaju i uređuju svijet novcem zarađenim na zagađenju svijeta, jer se zna koliko hiperproizvodnja brze mode Bestsellera, Zare ili H&M-a uništava okoliš te koristi jeftinu radnu snagu u Indiji ili Kini, u kojima se nalaze tvornice. Škotske vukove u konačnici spašavaju indijski berači pamuka i krojačice, živeći pokraj rijeka zamućenih tekstilnim farbama i drugim pogubnim kemikalijama.