TRŽIŠTE NEKRETNINA

Rastu cijene stanova na Jadranu, a padaju na kontinentu

03.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u rujnu 2016. godine pokazuju neznatan rast prema istom mjesecu prošle godine, a šestpostotni pad u odnosu na rujan 2011. godine, pokazuje istraživanje portala Njuškalo.hr, na kojem je prošlog mjeseca bilo aktivno 169.000 oglasa za nekretnine

Ono što obilježava rujan je zaustavljanje trenda pada cijena kuća na godišnjoj i mjesečnoj razini. Za razliku od prošlih mjeseci, cijene stanova neznatno su rasle na godišnjoj razini.

Najveći utjecaj na taj trend imaju županije na moru, u priobalju te Varaždinska županija.

U rujnu najveći utjecaj na manji rast prosječnih cijena kvadrata stanova imaju Zagreb te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Naime, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje manji oporavak nego prošlih mjeseci.

Izvor: Njuškalo
Rijeka i Osijek bilježe pad cijena stanova (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u rujnu iznosi 104).

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom rujna niže nego u ljetnim mjesecima iako većina nastavlja s rastom cijena na godišnjoj razini.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine ujedno su županije s najnižim cijenama nekretnina općenito. Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće, što uz cijenu uključuje okućnicu, iznosi 374 eura.

U Zagrebu je prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila 1.214 eura u rujnu, što je pad od četiri posto u odnosu na lanjski rujan. U rujnu je najskuplji kvadrat kuće u Zagrebu zabilježen na Tuškancu te je iznosio 3.191 euro.


Od stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.616 eura, što je rast od jedan posto na godišnjoj razini. Cijene izrazito variraju po gradskim četvrtima te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 895 eura po kvadratu do općine Gornji grad – Medveščak, gdje je prosječna cijena 2.079 eura po kvadratu.

Najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Bjelovar s padom od devet posto na godišnjoj razini te Vukovar s padom od četiri posto.