USVOJEN REBALANS PRORAČUNA

Rashodi se smanjuju za 5,4 milijardi kuna

25.03.2009 u 13:24

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Stjepan Mesić, utvrdila prijedlog rebalansa proračuna i poslala ga u Hrvatski sabor. Na temelju smanjene gospodarske aktivnosti od dva posto, projicirani prihodi proračuna smanjuju se za osam milijarde kuna na 116 milijardi, a rashodi se smanjuju za 5,4 milijardi na 121,5 milijardi kuna. Nakon predloženog rebalansa deficit središnjeg proračuna bit će 1,4 posto, a kad se uključe i izvanproračunski fondovi, on će iznositi 1,6 posto

Ministar Šuker naveo je negativne makroekonomske pokazatelje (osobna potrošnja, uvoz, izvoz, industrijska proizvodnja) koji su utjecali na snažan pad prihoda proračuna. Ovaj rebalans izrađen je na bazi smanjene gospodarske aktivnosti od minus dva posto i inflacije od 2,6 posto.

Šuker se pohvalio podatkom da Hrvatska ima manevarski prostor da samostalno napravi rebalans proračuna, što nemaju neke članice Europske unije. Kao glavni ciljevi rebalansa proračuna navedeni su zaštita radnih mjesta i najugroženijih slojeva društva. Šuker je naglasio da će Hrvatska nakon usvajanja rebalansa proračuna biti u stanju izdati državne obveznice krajem četvrtog mjeseca. To će omogućiti pristup povoljnim sredstvima i za poslovne subjekte.

Predsjednik Mesić osvrnuo se na uzorke globalne krize i potrebu da svijet zajedničkim snagama nađe rješenja za krizu. Mesić je podržao antirecesijske mjere i rebalans proračuna smatrajući da Hrvatskoj ne treba intervencija MMF-a.

Premijer Sanader u uvodnom govoru je rekao da je prioritet Vlade očuvanje radnih mjesta te da su sve vladine mjere usmjerene na postizanje tog cilja.

Sanader je još jednom naglasio da će Vlada u suradnji s HNB-om braniti tečaj kune pod svaku cijenu te da će se i dalje boriti protiv nelikvidnosti u zemlji. Premijer je još jednom uputio apel bankama da ne povisuju kamatne stope.

On je istaknuo da prizivanje MMF-a ne bi bilo dobro zbog dva razloga. Kao prvo, to bi značilo da mi nismo sposobni voditi fiskalnu i monetarnu politiku. Drugo, MMF-a bi diktirao znatno oštrije uvjete što bi značilo znatno snažnije rezove na plaćama, mirovinama i ostalim socijalnim pravima, rekao je Sanader.

Premijer je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa sindikatima i poslodavcima, jer su svi svjesni da je riječ o vrlo teškoj situaciji iz koje ima izlaza. Idući tjedan razgovarat će se o tome je li moguć sporazum o plaćama u cijeloj Hrvatskoj koji bi uključivao i privatni i državni sektor.

Izgradnja Pelješkog mosta kao i bilo koji infrastrukturni projekt ne ide na teret proračuna, odgovorio je premijer Sanader na optužbe da nam u ovim kriznim vremenima ne trebaju tako skupi projekti.