NAGODBA POD UPITNIKOM

Ramljakova tempirana bomba otkucava Perušku pod nogama. Hoće li je stići deaktivirati?

28.05.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon što je u petak objavila nacrt nagodbe izvanredna uprava Agrokora ovaj tjedan trebala bi dovršiti pregovore s vjerovnicima kako bi se nagodba realizirala do 10. srpnja. Iako je vremena malo, a otvorenih pitanja ostalo je mnogo, jedan detalj u dokumentu od 160 stranica otkriva zašto se izvanredni povjerenik žuri sklopiti nagodbu

U opsežnom dokumentu na 160 stranica detaljno su razrađeni ključni strukturni elementi nagodbe, poput korporativne strukture nove grupe Agrokor, tretmana i modela namirenja tražbina vjerovnika, razrade novog duga i kapitalne strukture nove grupe Agrokor.

Međutim u nacrtu još nema konkretnih brojki, od vrijednosti imovine za raspodjelu do postotka naplate (otpisa) pojedinih skupina vjerovnika i njihovih udjela u novom koncernu.

Razlog za to leži u činjenici da još nisu zaključeni pregovori s ključnim vjerovnicima – ruskim Sberbankom, Adris grupom i koncernom Agram.

Sa Sberbankom je postignut načelni dogovor o zamjeni dionica Mercatora u vrijednosti od 30 milijuna eura dionicama u novom Agrokoru te omogućavanje sudjelovanja u roll-up kreditu u iznosu od 80 milijuna eura novog kredita i 80 milijuna eura refinanciranja starih obveza.

Tvrdi pregovori vode se s Adris grupom, koja osporava tražbine imatelja obveznica, i s koncernom Agram, koji osporava jamstva Jamnice, Leda i drugih tvrtki izdane za kredite krovne kompanije koncerna, o čemu je tportal nedavno pisao.

U završnici pregovora pobunili su se i dobavljači te traže povoljniji tretman za one koji su financijski kreditirali koncern. Riječ je o oko tri milijarde kuna regresnih potraživanja na temelju mjenica. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, dobavljači traže da ova skupina vjerovnika dobije isti tretman kao Sberbank, odnosno naplatu oko 50 posto potraživanja.

  • +8
Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bez dovršetka ovih pregovora ne može se znati kako će izgledati konačni sporazum. Da je sudbina nagodbe na tankom ledu, najbolje svjedoči nemogućnost refinanciranja roll-up kredita.

Podsjetimo, Agrokor je prije dva tjedna izvijestio da je 10. svibnja podnio zahtjev za produženjem roll-up kredita koji dospijeva na naplatu 10. srpnja. Izvanredna uprava objasnila je tada da se odlučila na takav potez unatoč interesu potencijalnih novih zajmodavaca. Kao glavni razlog za podnošenje zahtjeva za produženjem naveli su uspostavljanje nove strukture holdinga, odnosno gašenje starog i osnivanje novog Agrokora.

Međutim nacrt nagodbe pokazuje da je izvanredna uprava bila prisiljena tražiti produljenje postojećeg roll-up kredita jer nije bilo interesa financijskih institucija za financiranje Agrokora. Naime, u nacrtu se navodi da su financijski savjetnici tijekom ožujka i travnja 2018. kontaktirali sa 76 financijskih institucija, a njih 11 podnijelo je indikativne ponude.

  • +9
Fabris Peruško ima samo tjedan dana da dovrši pregovore s vjerovnicima Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Potencijalni zajmodavci izlaznog kredita istaknuli su više problema, uključujući visok stupanj zaduženosti (čime je potvrđeno da Agrokor grupa nema kapaciteta zaduženja), snižene EBITDA i novčani tijek u odnosu na ranije predstavljena predviđanja, nesigurnost vezanu uz tekuće pregovore oko Konzumovih zakupa, nedostatak trajnog upravljačkog tima, politički i pravni rizik vezan uz Hrvatsku i lex Agrokor (ZPIU) te prijenos imovine novoj grupi i zasnivanje osiguranja koja bi bila dana radi osiguranja obveza nove grupe po izlaznom kreditu. Ti problemi otežali su refinanciranje SPFA-e prije nagodbe i njegova dospijeća, stoga je utvrđeno da je potrebno produljenje roka dospijeća SPFA-e, za koji je namjera da naknadno bude podmiren izlaznim kreditom', navodi se u toj informaciji.

Dakle u nacrtu nagodbe izvanredna uprava priznaje da u ovom trenutku nitko nije spreman kreditirati koncern zbog loših poslovnih rezultata i brojnih rizika koji ugrožavaju postizanje nagodbe.

  • +4
SuperKonzum Radnička Izvor: Promo fotografije / Autor: Konzum

Stoga Fabris Peruško nije imao drugog izbora nego tražiti od postojećih kreditora produženje roll-up kredita. U nacrtu nagodbe ističe se da uvjeti produženja još nisu dogovoreni, što može značiti da kreditori čekaju ishod pregovora prije nego što daju zeleno svjetlo za nastavak kreditiranja.

Podsjetimo, Agrokor je roll-up kredit dogovorio pod upravom Ante Ramljaka. Kredit je odobren na rok od 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto, odnosno 3,8 posto ako se isplaćuje jednokratno u gotovini. Zbog svih neizvjesnosti u poslovanju Agrokora i problema s postizanjem nagodbe, slobodno se može pretpostaviti da će novi roll-up, tj. izlazni kredit biti znatno skuplji.