KOMPLICIRANI MODEL

Peruško objavio nacrt nagodbe koji pokazuje kako će izgledati novi Agrokor

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 25.05.2018 21:46
  • Objavljeno 25.05.2018 u 17:51
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Izvanredna uprava Agrokora je na kompanijskoj web stranici objavila Nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru te prateće dokumente

Riječ je o dokumentu koji detaljno razrađuje Načelni sporazum o ključnim strukturnim elementima nagodbe, koji su 10. travnja potpisali svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća, predstavnici Udruge dobavljača i predstavnik VTB-a, a uključuje i naznake dogovora u načelu koji su postignuti u razgovorima koji su se nastavili nakon tog datuma.

Nacrt nagodbe se sastoji od dva dijela: pripremne osnove, u kojoj se izlažu ciljevi i mehanika nagodbe te provedbene osnove, koja uređuje namirenje vjerovnika i pravni položaj dužnika, kao i radnje koje su potrebne za provedbu nagodbe.

Dokument u cjelini predstavlja detaljni pregled stanja u kompanijama obuhvaćenim postupkom izvanredne uprave, razloge za uvođenje postupka te sve korake koji su tijekom postupka poduzeti kako bi se pripremila i usvojila nagodba vjerovnika.

Dokument također sadrži razradu korporativne strukture nove Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave, razradu novog duga nove Grupe Agrokor i kapitalne strukture kao i druge detalje vezane uz provedbu nagodbe.

Sljedeći tjedan vjerovnici Agrokora u izravnim međusobnim razgovorima, uz sudjelovanje izvanredne uprave i savjetnika, nastavljaju raditi na Nacrtu nagodbe. Također, izvanredna uprava je svakodnevno u kontaktu s nizom vjerovnika te radi na rješavanju svih još uvijek otvorenih pitanja.

Dokument: "Nacrt nagodbe"

Uz to, u tijeku je i rad na pratećim dokumentima koji su navedeni u Nacrtu nagodbe i koji će biti sastavni dio finalnog teksta o kojem će glasati prvo vjerovničko vijeće, a zatim i svi vjerovnici Agrokora.

Što se tiče nove korporativne strukture, koja će se uspostaviti prije potpisivanja nagodbe, sporazum predviđa gašenje postojećih kompanija i stvaranje novih (zrcalnih) s vjerovnicima kao suvlasnicima. Na vrhu strukture bit će društvo u obliku zaklade (STAK društvo) sa sjedištem u Nizozemskoj koje će suvlasnicima izdati potvrde o vlasništvu u budućem krovnom društvu.

Proces restrukturiranja i implementacije plana nagodbe bit će proveden kroz tzv. 'bez-vlasničku' strukturu (odnosno tzv. Orphan strukturu), tj. društva posebne namjene koja će preuzeti vjerovnici u okviru nagodbe. Novo nizozemsko društvo s ograničenom odgovornošću 'Aisle Dutch TopCo' bit će osnovano kao krovno holding društvo, a osnivač će biti nizozemska administrativna zaklad 'Aisle STAK' koja će biti osnovana s tom svrhom.

Aisle Dutch TopCo će biti jedini vlasnik drugog nizozemskog društva s ograničenom odgovornošću 'Aisle Dutch HoldCo', koje će pak biti jedini vlasnik hrvatskog dioničkog društva Aisle HoldCo. Aisle HoldCo će osnovati niz hrvatskih društava s ograničenom odgovornošću (čiji će biti jedini vlasnik), a koja će u konačnici držati operativnu imovinu i obveze nove grupe.

  • +9
  • +6

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vjerovnici će svoje tražbine, koje su u okviru plana nagodbe, ustupiti društvu Aisle Dutch TopCo u zamjenu za zamjenjive obveznice koje je izdalo društvo Aisle Dutch TopCo i depozitarne potvrde izdane od strane Aisle STAK-a na ime udjela koje će izdati Aisle Dutch TopCo, a koje će držati Aisle STAK. Tako će nova grupa biti u vlasništvu vjerovnika.

Nakon Nagodbe, Agrokor Grupa će ostati bez nadoknadive imovine i bit će potrebno provesti gašenje / brisanje iste iz sudskog registra.

Što se tiče zamjene dionica Mercatora, o čemu je zadnjih dana bilo dosta govora i prijepora, u planu nagodbe predviđa se da će Aisle HoldCo steći dionice koje predstavljaju približno 18 posto temeljnog kapitala društva Poslovni sistem Mercator d.d. koje trenutačno drži Sberbank of Russia, a za koje će Sberbank of Russia steći odgovarajući broj novih instrumenata.

Vjerovnici neće, bez njihovog pristanka, biti stavljeni u položaj koji je lošiji od onog u kojem bi bili u slučaju unovčenja imovine u klasičnom stečajnom postupku, tvrdi se u nacrtu plana nagodbe.

Troškovi postupka izvanredne uprave procjenjuju se u iznosu do 84 milijuna eura i uključuju troškove suda, naknade i troškove nastale u vezi s postupkom izvanredne uprave, uključujući savjetnike. Konačan točan iznos troškova izvanredne uprave će se moći utvrditi ili procijeniti tek po završetku postupka izvanredne uprave.

Kako doznajemo, konačni nacrt nagodbe dtrebao bi doći pred privremeno vjerovničko vijeće u prvom tjednu lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!