DEMANTIRA MEDIJSKE TVRDNJE

Ramljak: Vlada me može smijeniti u bilo kojem trenutku

  • Autor: L. F./N. S.
  • Zadnja izmjena 26.10.2017 10:12
  • Objavljeno 26.10.2017 u 09:23
Martina Dalić, Andrej Plenković i Ante Ramljak

Martina Dalić, Andrej Plenković i Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak tvrdi kako nije istina to da ga Vlada ne može smijeniti. Ističe da se imenovanja ili opozivi obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave (lex Agrokor)

Podsjetimo, Jutarnji list je objavio detalje iz Ugovora o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi', tzv. roll-up kredita, potpisanog 8. lipnja 2017. između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita.

Ugovor u jednom dijelu, tvrdi Jutarnji, stavlja ‘izvan snage' lex Agrokor i kreditorima daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika te restrukturiranju Agrokora.

Najznačajnije odredbe u tom kontekstu su one koje govore o tome da se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita te da hrvatska Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

Ramljak s druge strane tvrdi da to nije točno.

'Naravno da Vlada RH odnosno Trgovački sud mogu smijeniti mene ili bilo kojeg izvanrednog povjerenika u bilo kojem trenutku jer se imenovanje ili opoziv obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ako bi došlo do smjene, kreditori bi mogli odlučiti da smjena ne znači ujedno i 'neispunjenje obveze' te da zbog zamjene mene drugim povjerenikom kredit ne dolazi na naplatu. Ukoliko bi drugog povjerenika ili povjerenicu ocijenili dovoljno kvalitetnim odabirom, može se pretpostaviti da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i učinili', rekao je Ramljak za tportal.

  • +17
  • +14

Radni dan Ante Ramljaka

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kad je riječ o odredbama ugovora koje kažu da plan financijskog restrukturiranja traži pisano odobrenje kreditora, one nemaju veze, tvrdi Ramljak, s nagodbom s vjerovnicima.

'Ta se odredba odnosi primjerice na nova zaduženja koja bi moguće htjeli podići Agrokor ili pojedinačne kompanije ili na nagodbe s bankama kreditorima kompanija koje su izvan Zakona o postupku izvanredne uprave i logično je i razumno da takva nova zaduženja ili nagodbe traže prethodno odobrenje kreditora koji su već kreditirali kompaniju s 960 milijuna eura. Ova odredba nema nikakve veze s nagodbom s vjerovnicima Agrokora d.d. prema Zakonu o postupku izvanredne uprave', istaknuo je Ramljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!