TVRDI PREGOVORI

Radnici riječkog vodovoda prijete štrajkom ako ne dobiju povišicu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 18.01.2022 09:00
  • Objavljeno 18.01.2022 u 08:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon tri neuspješna pokušaja mirenja s poslodavcem, povjerenik podružnice Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske, u riječkom Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (KD ViK), Ivo Tomljanović, najavio je pokretanje industrijskih akcija, odnosno mogućnost štrajka.

Riječ je o prvoj najavi štrajka u riječkim gradskim tvrtkama unatrag 30-ak godina. Do spora između sindikata i uprave KD ViK-a je, prema Tomljanovićevim riječima, došlo nakon isteka kolektivnog ugovora za radnike ovog gradskog poduzeća koji su u novom kolektivnom ugovoru tražili povećanje materijalnih prava, u prvom redu satnice, kojom bi im plaća narasla za devet posto u neto iznosu.

Osim toga, Sindikat je od uprave tražio i isplatu naknade za topli obrok u iznosu od ukupno pet tisuća kuna godišnje, što je maksimalni neoporezivi iznos za ovu naknadu, uz pedeset postotno povećanje otpremnina pri odlasku u mirovinu, sa sadašnjih dvadeset tisuća na trideset tisuća kuna, bezuvjetnu isplatu božićnice u iznosu od 2.500 kuna i bezuvjetnu isplatu dara u naravi, odnosno bona za kupovinu u maloprodaji u iznosu od 600 kuna za Uskrs kao i povećanje jubilarnih naknada na četvrtinu prosječne plaće u društvu, za svakih pet godina rada, piše Novi list.

– Naše zahtjeve smatramo i više nego opravdanima jer zaposlenici KD-a Vodovod i kanalizacija imaju uvjerljivo najmanje prosječne plaće, u usporedbi sa zaposlenicima sličnih komunalnih društava u ostalim velikim gradovima Hrvatske. Prosječna plaća 315 zaposlenih u Vodovodu i kanalizaciji je 6.400 kuna, dok je u odgovarajućem komunalnom društvu u Splitu koje, treba naglasiti, ima gotovo pedeset posto više zaposlenih, prosječna neto plaća 7.480 kuna. U osječkom Vodovodu je prosječna plaća 7.100 kuna, a u zagrebačkom Vodovodu i odvodnji 7.700 kuna. Čak i s traženim povećanjem plaće od devet posto, bili bismo ispod prosjeka u struci u velikim gradovima. Jasno nam je da se možda ne možemo uspoređivati sa Zagrebom, ali sigurno se možemo i moramo uspoređivati s kolegama u Splitu, a imamo u prosjeku tisuću kuna nižu plaću nago oni, kaže Tomljanović.

Od uprave KD-a ViK, odnosno direktora Andreja Marochinija, povećanje materijalnih prava zaposlenih traže, dodaje, još od srpnja prošle godine, kada je istekao Kolektivni ugovor društva i od tada je održan niz sastanaka, bez rješenja.

Upit o zahtjevima sindikata Novi list je uputio i gradskoj upravi, odnosno gradonačelniku Marku Filipoviću i Maji Malnar, pročelnici Odjela za komunalni sustav. Odgovorila je pročelnica Malnar koja navodi da će Grad Rijeka raditi na postizanju zadovoljavajućeg rješenja za obje strane.

– Grad Rijeka će, uzimajući u obzir mogućnosti poslodavca KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. i traženja sindikata o kojima nije postignut dogovor, u najkraćem roku uložiti maksimalne napore radi postizanja obostrano prihvatljivih rješenja. Najavljene industrijske akcije legitiman su način sindikalnih aktivnosti s ciljem ostvarivanja traženog. Treba naglasiti da je tijekom postupka kolektivnog pregovaranja važno da pregovaračke strane vode računa o cijelom nizu činjenica kako bi se dogovor postigao na obostranu korist, odnosno, kolektivno pregovaranje je zahtjevan proces usuglašavanja niza odredbi materijalnih i drugih prava i obveza stranaka kolektivnog ugovora, odgovorila je pročelnica, bez konkretnih odgovora po pitanju zahtjeva Sindikata u KD-u ViK.

Direktor ovoga komunalnog društva, Andrej Marochini, bio je konkretniji pa tako ističe da je prihvatio zahtjev za povećanjem plaće i otpremnina, dok je po ostalim točkama zatražio odgodu do izrade izračuna troškova koje bi to donijelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!