spor oko plaća i uvjeta

Treći štrajk njemačkih željeznica u mjesec dana pogodio putnički promet

02.09.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Njemački strojovođe počeli su treći štrajk u mjesec dana u aktualnom sporu oko plaće i uvjeta, potvrdio je u četvrtak za dpa sindikat strojovođa GDL -a.

Štrajkom je pogođen putnički prijevoz od 2 sata ujutro u četvrtak, reklo je za dpa štrajkaško vodstvo sindikata.

Strojovođe na teretnim linijama počeli su akciju u srijedu u 17 sati po mjesnom vremenu. Štrajk se nastavlja do utorka ujutro sljedećeg tjedna.

Željeznički operater u državnom vlasništvu Deutsche Bahn dao je sindikatu novu ponudu u srijedu prije nego što je trebao početi petodnevni štrajk.

Do sada nije bilo javne reakcije sindikata na novu ponudu. GDL se zauzima za veće plaće i bolje uvjete rada za zaposlenike.

Deutsche Bahn tvrdi da sada nema potrebe za štrajkom strojovođa. "Ispunit ćemo glavne zahtjeve GDL -a", rekao je Martin Seiler, član upravnog odbora kadrovskog odjela Deutsche Bahna.

Nova ponuda željezničkog operatera uključuje bonus na covid-19 do 600 eura. Ranije Deutsche Bahn nije naveo iznos bonusa, što je jedan od zahtjeva GDL -a.

Čelnici njemačke industrije izrazili su oštru kritiku zbog hitnih štrajkova koji su pogodili željezničke usluge zemlje.

Deutsche Bahn je rekao da u koordinaciji sa svojim klijentima nastoji dati prednost vlakovima kako bi ključna roba uz što manje kašnjenje stigla na odredišta.

Zadnji štrajk završio je prije tjedan dana.