POSLALE PISMO MILANOVIĆU

Radnice Kamenskog: I bivša i aktualna vlast su iste

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 29.03.2012 14:21
  • Objavljeno 29.03.2012 u 14:21
kamensko

kamensko

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević /Cropix

Radnice propale tvornice Kamensko, Demokratska stranka žena i Sindikat nezaposlenih Hrvatske u osnivanju uputili su danas otvoreno pismo Vladi i Saboru u kojem traže vraćanje trajne novčane naknade za starije nezaposlene žene i hitno donošenje programa smanjenja nezaposlenosti

Izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, koje su stupile na snagu od 1. studenog 2010. godine, zakinute su ostale žene koje navrše 55 godina života i imaju 32 godine radnog staža, a nalaze se na burzi.

Kako je od istog datuma počelo prijelazno razdoblje za dizanje dobne granice ženama za odlazak u prijevremenu mirovinu, da bi se izjednačile s muškarcima, kad napune 55 godina ostanu bez trajne novčane naknade na nekoliko mjeseci.

Granica se svake godine diže po tri mjeseca - prošle godine uvjet je bio navršenih 55 godina i šest mjeseci, a ove godine 55 i devet mjeseci.

'Tražimo od Vlade i Sabora da vrate trajne naknade onima koji su najviše punili mirovinski fond. Radnice sa 32 godine radnog staža sad su prepuštene same sebi i postaju socijalni slučajevi', rekla je Maja Marija Jelinčić, predsjednica Demokratske stranke žena, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred područnog ureda HZZ-a u Zagrebu.

Predstavnica radnica Kamenskog Danica Radošević istaknula je da ova vlada kao i prethodna samo obećava nove projekte i zapošljavanje, a da se dosad ništa konkretno nije napravilo.

'Gospodarstvo nije samo turizam od nekoliko mjeseci ili šoping centri s uvoznom robom. Hrvatskoj je potrebna proizvodnja. Mogli smo biti bogata zemlja da smo ulagali u kožnu industriju, tekstilnu, prehrambenu, drvnu. Od Vlade tražimo da pokrene gospodarstvo', poručila je Radošević.

Zlatana Perković, koja će 24. travnja na osnivačkoj skupštini i formalno biti imenovana predsjednicom Sindikata nezaposlenih Hrvatske, izjavila je da vladajući, ako ništa drugo, moraju srezati menadžerske plaće direktora u javnim poduzećima da bi našli novac za naknade ženama sa 32 godine radnog staža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi