rechts der Isar

Radiochirurgia i ugledna njemačka bolnica rade na novim metodama liječenja raka

12.04.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i bolnica rechts der Isar, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji u sklopu kojeg će dijeliti znanja i iskustva o najmodernijim medicinskim rješenjima iz područja kirurškog, radiokirurškog i hibridnog načina liječenja bolesti.

Ugovor su potpisali prof. dr. Helmut Friess, direktor Kirurške klinike i poliklinike u bolnici „rechts der Isar“, Tehničkog sveučilišta u Münchenu i prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj Radiochirurgije Zagreb. Svečanom potpisivanju Ugovora, u pratnji prof. dr. Friessa, prisustvovala je Mirjana Jaman, članica savjetničkog tima Zaklade za kirurgiju Tehničkog sveučilišta u Münchenu koju je 2007. godine osnovao prof. dr. Friess sa svojom suprugom.

Suradnja se prvenstveno odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, a potpisnici Ugovora su uvjereni kako će ona poboljšati i ukupnu razinu medicinske usluge u Hrvatskoj i Njemačkoj.

'Prema novim procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, broj novih slučajeva karcinoma u Europi porast će za 22,5 posto u sljedeća dva desetljeća. Upravo je zato krucijalno da dijelimo znanje o borbi s tom podmuklom bolešću, i to ne samo unutar nacionalnih okvira. Radiochirurgia Zagreb, baš kao i bolnica „rechts der Isar“, ulaže brojna sredstva u modernizaciju i unaprjeđenje dijagnostike te liječenja tumora, pogotovo u tehnički aspekt koji danas postaje sve važniji faktor u medicini', istaknuo je Schwarz te dodao da je premisa suradnje rad na razvoju novih pristupa dijagnostike i liječenja, usporedba rezultata i iskustava pacijenata, ali i razmjena znanja između najboljih liječnika u svijetu.

Od svog osnutka 1868. godine, Tehničko sveučilište u Münchenu odlikuje izvrsnost u istraživanju i edukaciji, što iznova potvrđuju visoka mjesta na nacionalnim i međunarodnim ljestvicama. Kroz povijest je čak 13 Nobelovih nagrada otišlo profesorima i diplomantima Sveučilišta, uključujući dvije Nobelove nagrade za medicinu, a njihovi su istraživači među pionirima biotehnologije i neutronske fizike.

Bolnica „rechts der Isar“ i Tehničko sveučilište u Münchenu spadaju među najistaknutije istraživačke centre u Njemačkoj. U bolnici „rechts der Isar“ godišnje se izvrši više od 41.000 operacija, a važno je naglasiti da je bolnica dio udruženja Comprehensive Cancer Center Munich (CCCM), jednog od 13 njemačkih onkoloških centara izvrsnosti koje podržava Deutsche Krebshilfe, neprofitna organizacija za podršku borbe protiv raka.

Snažan autoritet u spomenutom području je svakako i prof. dr. Helmut Friess, vodeći njemački abdominalni kirurg usko specijaliziran za liječenje tumora probavnog trakta, posebice raka gušterače, koji je ujedno i jedan od od 100 najboljih kirurga u svijetu i najbolji znanstvenik u ovom području medicine. Njegov rad prepoznala je renomirana međunarodna akademska znanstvena platforma Research.com. Do danas je objavio više od 1.000 znanstvenih radova s primarnim fokusom na bolesti gušterače, a ujedno je prvi dobitnik prestižne nagrade Dr. Hella Bühler koju dodjeljuje njemačko Sveučilište u Heidelbergu istraživačima koji su se iskazali izvanrednom znanstvenom kvalitetom u istraživanju raka. Rad i djelovanje prof. dr. Freissa prepoznato je i diljem svijeta, pa se tako njegovo ime nalazi i na svjetskoj listi top 10 stručnjaka za liječenje gušterače i na listi top 3 eksperta iz ovog područja u Europi.

Znanost i tehnologija danas su uski saveznici u borbi protiv bolesti, posebice karcinoma. Sve važniju ulogu u tom kontekstu ima umjetna inteligencija koja se prometnula u ključnog pokretača razvoja. Radiochirurgia Zagreb koristi umjetnu inteligenciju u svim segmentima svog rada i po tome je jedini takav centar u ovom dijelu Europe, stoga smo uvjereni kako ćemo zajednički značajnounaprijediti svoje znanje u sve važnijem području medicine“, kazao je prof. dr. Friess.

  • +16
Vizionari: Dragan Schwarz Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Najnaprednija tehnologija u borbi protiv tumora

Radiochirurgia Zagreb postala je krajem prošle godine Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije, čime je Hrvatska postavljena na kartu svjetskih centara koji ovu najnapredniju tehnologiju koriste u borbi protiv tumora. Do sada je u ovoj specijalnoj bolnici odrađeno više od 10.000 zahvata, a neki od njih su jedinstveni u Europi, pa čak i svijetu. Postigli su svjetski rezultat u preživljenju pacijenta s inoperabilnim rakom gušterače, prvi uspješno izveli zahvat u liječenju srca ultrapreciznim zračenjem, prvi izveli radiokirurgiju u općoj anesteziji, kao i prvu biološki vođenu radiokirurgiju.

Radiochirurgia Zagreb u svom radu koristi najsuvremeniju tehnologiju za dijagnostiku i liječenje tumora, no uvijek tražimo nove načine za unaprjeđenje svog poslovanja kako bismo uspješno nastavili pomagati brojnim pacijentima iz Hrvatske i regije u njihovoj borbi s karcinomom. Ključan faktor u tom procesu je svakako kontinuirana edukacija i praćenje novih trendova, stoga smo izuzetno sretni i ponosni što je bolnica „rechts der Isar“ u nama prepoznala vrijednog partnera za razmjenu iskustva i znanja. Riječ je o vodećoj zdravstvenoj ustanovi njemačke medicine, koja godišnje liječi i brine o gotovo 250.000 pacijenata, stoga sam uvjeren kako će kroz našu suradnju korist imati svi uključeni“, poručuje Schwarz.