GSV FORMIRA RADNU SKUPINU

Rad nedjeljom regulirati za sve zaposlene

23.06.2009 u 19:13

Bionic
Reading

Gospodarsko socijalno vijeće na današnjoj je sjednici odlučilo formirati tripartitnu radnu skupinu koja će predložiti rješenja za reguliranje rada nedjeljom, ali ne samo za trgovinu nego za sve djelatnosti i sve zaposlene

ZAGREB - Radna skupina će, izvijestio je nakon sjednice predsjednik GSV-a Damir Jakuš, predložiti mjere koje će se provoditi kroz određene zakone, uključujući Zakon o radu, koje bi osigurale poštovanje prava svih zaposlenih na tjedni odmor i pravo da ne moraju raditi svaku nedjelju tijekom cijele godine.

Pritom se, kaže Jakuš, ne ide na zabrane, već će se predložiti na koji način i koliko se može raditi.

Potpredsjednica Vlade i GSV-a Jadranka Kosor naglasila je da je rasprava o radu nedjeljom dogovorena prije odluke Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada nedjeljom u trgovini.

Istaknula je da je namjera GSV-a osigurati učinkovito otkrivanje i strože sankcioniranje onih koji krše prava radnika, te istovremeno osigurati uvjete poslodavcima za razvoj djelatnosti.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je da je na današnjoj sjednici bilo prijedloga da se rad nedjeljom riješi kućnim i granskim kolektivnim ugovorima, da se povede drukčija briga o evidenciji radnog vremena, a spominjano je i proširenje ovlasti Financijskoj policiji i poreznoj upravi.

U radnoj skupini, koja bi u roku 15 dana trebala predložiti rješenja za reguliranje rada nedjeljom, ulaze po dva predstavnika sindikata i poslodavaca, a Ministarstvo gospodarstva će dati na raspolaganje ljudi koliko bude potrebno.

Prijedlozi radne skupine, kako je dogovoreno, doći će na GSV, a onda će se po prijedlogu GSV-a vjerojatno zadirati u pojedine zakone.

GSV je raspravljao i o Zakonu o minimalnoj plaći, a dogovoreno je da će predsjednik GSV-a u roku sedam dana sazvati sastanak sindikata i poslodavaca iz radno intenzivnih djelatnosti, koji će na tom sastanku pokušati dogovoriti zajednički prijedlog kojeg će podastrijeti GSV-u, pa će se najvjerojatnije ići na izmjene Zakona o minimalnoj plaći.

Predsjednik CRO industrije u HUP-u Vladimir Kovačević naglasio je kako je bitno u razgovorima o minimalnoj plaći voditi računa o omogućavanju opstanka najugroženijih industrijskih grana i očuvanju radnih mjesta u prerađivačkoj industriji.

U vezi financiranja vodnog doprinosa GSV je obaviješten o dogovoru poslodavaca i resornog ministarstva prema kojem će predstavnici poslodavaca biti uključeni u određivanje doprinosa.

GSV je također podržao Nacrt prijedloga strategije o regionalnom razvoju, uz određene primjedbe.

Podržan je i Zakon o upravnim sporovima, prema kojem će upravni sudovi imati četiri suda i prvom stupnju i Visoki trgovački sud u drugom stupnju. Upravni sud, što je novina, će presuđivati, a ne više vraćati predmet upravnim tijelima.