digitalizacija

Rab je prvi optički otok u Hrvatskoj

19.10.2021 u 15:34

Bionic
Reading

Optička infrastruktura te brz i kvalitetan pristup internetu omogućit će čitavoj zajednici povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitete života građana Raba i njihovih gostiju, što se osjetilo pogotovo u ova pandemijska vremena, u kojima se svakodnevica preselila u domove

Multimedijalna svakodnevica oko nas postaje sve inteligentnija i ima sve veću funkcionalnost i primjenu. Mnoge od tih funkcija mogu se implementirati samo putem umrežavanja, radi poboljšanja učinkovitosti i smanjenja troškova. Takve operacije zahtijevaju brz i pouzdan prijenos signala, a optička komunikacijska mreža djeluje kao most za takvu komunikaciju, piše Novi list.

Hrvatski Telekom ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, kojom je pokriveno više od 400.000 kućanstava omogućujući im da uživaju u giga brzinama. U 2021. je drugu godinu zaredom postignuta rekordna pokrivenost optikom, a do kraja godine plan je doći do oko 100.000 novih priključaka. Optika omogućava i prijenos podataka na mnogo veće udaljenosti i to gotovo bez slabljenja signala. Neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora, optička infrastruktura, sa znatno manjom potrebnom energijom, osigurava velike brzine prijenosa, a uz to je gotovo neosjetljiva na elektromagnetske smetnje, što u konačnici osigurava bolju kvalitetu i stabilnost.

Usporedbe radi, brzina mreže od 200 Mbps, koju HT osigurava, dovoljna je za 5-članu obitelj s osam istovremeno spojenih uređaja i konzumacijom svih multimedijalnih sadržaja koji danas postoje u svakodnevnoj ponudi. Osim za vrhunsko iskustvo kućne internetske povezanosti neophodne za rad od kuće, održavanje nastave na daljinu i uživanje u zabavnim sadržajima, poput gaminga i streaminga, zahvaljujući optici unaprjeđuje se korištenje naprednih digitalnih proizvoda i usluga kao što su e-Građani, e-škola, e-zdravlje, e-parking i ostali projekti iz domene pametnih gradova.

Jednostavno rečeno, dugoročno je optika najbolja tehnologija za prijenos podataka, kako po pitanju brzina, tako i niskih latencija od tri, četiri milisekunde, danas već potpuno uobičajenih. Isto tako, optičke mreže su preduvjet za razvoj 5G tehnologije, važne prekretnice za zemlju, i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja, kao i veće kvalitete života.

'Uvodimo optiku diljem Hrvatske i ne doživljavamo ju kao privilegij samo velikih gradova, već želimo spojiti cijelu Hrvatsku, uključujući mala mjesta, ruralna područja i otoke', kaže Anamaria Kolonić iz Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma te napominje da su posljednjih godina puno ulagali u uvođenje optike diljem Hrvatske, pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji. 'Možemo se pohvaliti time da je Rab prvi optički otok u Hrvatskoj i da je gotovo 90 posto otoka pokriveno optikom', napominje Kolonić, stručnjakinja za razvoj i upravljanje mrežom koja iz Rijeke koordinira širenje optičke mreže u Primorsko-goranskoj županiji.

Optička infrastruktura te brz i kvalitetan pristup internetu omogućit će čitavoj zajednici povećanje gospodarske aktivnosti te kvalitete života građana Raba i njihovih gostiju, što se osjetilo pogotovo u ova pandemijska vremena, u kojima se svakodnevica - škola i posao, ali i zabava - preselila u domove.

'U odnosu na bakar kao medij, uvođenjem optike smanjuju se smetnje nakon grmljavinskih nevremena po kojima je naš kraj poznat, bez obzira na predivne slike koje se ovjekovječe tijekom nevera', kaže Kolonić.

Rab je zbog svoje specifične konfiguracije terena i blizine mora zahtijevao uvođenje novih tehnika i koncepata te prilagođavanje postojećih, a pojavili su se i brojni izazovi s adresama korisnika koje nisu bile riješene kroz katastar. Usprkos svemu tome, Rab više nije otok kada su u pitanju optičke mreže, već ravnopravan dio najnaprednije komunikacijske veze te u rangu s najrazvijenijim svjetskim metropolama.

Digitalizacija svih dijelova Hrvatske

'Optičke mreže sastavni su dio digitalizacije društva, povećanja gospodarske konkurentnosti i kvalitete života. Hrvatski Telekom je 2020. godine potpisao i 13 ugovora za projekte razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta i dodjeli bespovratnih sredstava diljem Hrvatske te će kao najveći privatni investitor u digitalizaciju izgraditi širokopojasne mreže nove generacije (NGA). Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u razvoj optičke mreže, a posebno me veseli to što aktivno radimo na digitalizaciji svih dijelova Hrvatske i što ćemo putem ovih projekata implementirati mrežu i u manje urbanim, odnosno ruralnim sredinama Hrvatske, te za gotovo 149 tisuća potencijalnih korisnika omogućiti NGA pristup, što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s', istaknuo je tada Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.