TVRTKA ZA PREVOĐENJE

Provjerili smo kako je lani poslovala Željka Markić: Iznenadit ćete se kad vidite brojke

18.05.2018 u 06:57

Bionic
Reading

Privatni biznis Željke Markić i dalje joj donosi lijepu zaradu, ali je u silaznoj putanji. Čelnica udruge U ime obitelji vlasnica je uspješne tvrtke specijalizirane za prevođenje Sermon. U najboljim godinama ta je tvrtka imala više od deset milijuna kuna prihoda, primjerice u 2012. promet joj je bio 16,6 milijuna kuna. Otad joj se međutim prihod prepolovio na lanjskih osam milijuna kuna

Markić je trenutno u fokusu javnosti zbog građanske inicijative Narod odlučuje koja pokušava organizirati referendum za izmjenu izbornog sustava. Iako formalno nije dio te inicijative, svesrdno je podupire.

Prema informacijama s internetskih stranica Sermona, za Željku Markić radi 13 prevoditelja. Osim usluge pisanog i usmenog prevođenja, nude lekturu i korekturu te najam konferencijske opreme.

U referencama firme navodi se 20 kompanija i državnih institucija s kojima Sermon surađuje ili je surađivao. Među njima su, između ostalih, Hrvatska gospodarska komora (HGK), Državni zavod za statistiku (DZS), Zavod za školstvo i Hrvatski Caritas.

Prošlu godinu tvrtka Željke Markić završila je s osam milijuna kuna prihoda, što je za 2,8 milijuna kuna manje nego u 2016. Pala joj je i dobit s 3,5 na 1,9 milijuna kuna.

Kad bi se gledalo zbirno od 2012. do 2017., biznis s prevođenjem čelnici udruge U ime obitelji donio je više od 17 milijuna kuna čiste zarade.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Financijska krvna slika Sermona je više nego dobra. Ukupni kapital iznosi oko osam milijuna kuna, dok je zaduženost neznatna.

Na mrežnim stranicama Sermona nalazi se poveznica koja vodi do druge tvrtke slična imena u vlasništvu Željke Markić, SermonCRO. Kako je ona poslovala, nije poznato jer je ta firma registrirana u Srbiji. SermonCRO bavi se farmaceutskim i biološkim istraživanjima.

Suprug Željke Markić, liječnik urolog Tihomir Markić, po Sudskom registru vlasnik je Poliklinike Victus. Prema podacima s Fine, ta poliklinika 2015. i 2016. uopće nije radila jer nije prikazala nikakve prihode. Prošlu godinu iskazala je pak promet od 306.271 kunu i gubitak od 18.605 kuna.