filipović i Škurla

Tko su novi nadzornici Ine: Umjesto Vanđelića i Burilovića fotelje zaradili HDZ-ov gubitnik zagrebačkih izbora i odvjetnik teškaš koji je branio i Željku Markić

15.12.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici, samo dva dana prije izvanredne Glavne skupštine Ine, promijeniti dva člana Nadzornog odbora jedne od najvećih domaćih tvrtki. Kako se doznaje, umjesto Damira Vanđelića, donedavnog šefa Fonda za obnovu od potresa, i Luke Burilovića, šefa Hrvatske gospodarske komore, u Nadzorni odbor Ine ulaze Davor Filipović i Branimir Škurla

Treći hrvatski član NO-a u Ini ostaje Damir Mikuljan te će biti novi predsjednik Nadzornog odbora, potvrđeno je tportalu. Odluka je iznenađujuća jer je prije mjesec dana, kad je objavljen poziv na Glavnu skupštinu, bilo predviđeno izglasavanje Vanđelića, Burilovića i Mikuljana. U međuvremenu je Vanđelić dao ostavku na mjesto šefa Fonda za obnovu Zagreba pa je izgledalo nestalo i podrške za njegovu ulogu u Ini, a zbog čega iz Ine izlazi Burilović, nije poznato.

O novom nadzorniku Davoru Filipoviću manje-više sve je poznato, a javnost ga je upoznala kao HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Sarajlija rođenjem, Filipović je stigao u Zagreb za vrijeme rata te doktorirao ekonomiju s 26 godina, a studirao je i u SAD-u. Bivši je košarkaš koji je igrao u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) od 2002. do 2004.

Kao što smo pisali u predizborno vrijeme, Filipovića su kolege i suradnici opisivali kao ambicioznog i prodornog. 'Filipović je u ovom trenutku vjerojatno najbolje što u zagrebačkom HDZ-u možemo ponuditi', rekao je tada jedan zagrebački HDZ-ovac. S obzirom na njegovu struku, sigurno će se bolje snaći u nadzoru rada Uprave Ine nego što je prošao na izborima u Zagrebu, na kojima je dobio samo devet posto glasova i završio kao četvrtoplasirani.

  • +2
Davor Filipović na biralištu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Branimir Škurla, zagrebački odvjetnik, također se može pohvaliti impresivnom biografijom. On radi kao partner u odvjetničkom društvu Bekina, Škurla, Durmiš i Spajić, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1992. godine kao najbolji student u generaciji (uz diplomu magna cum laude).

Savjetuje stranke na području prava društava i trgovačkog prava, radnog prava, prava koncesija i energetike. Autor je nekoliko objavljenih stručnih članaka, a doktorat je stekao na temu trgovačkog prava.

  • +5
Ina Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Registri Poslovne Hrvatske otkrivaju da ima bogato iskustvo u nadzornim odborima. Bio je nadzornik pulske cementare Calucem, zamjenik predsjednika NO-a u Lux hotelima od 2015. do 2017., u Francku je služio kao predsjednik ili zamjenik šefa NO-a od 2014. do 2018., bio je šef NO-a Hotela Makarska od 2018. do 2019. dok je u odvjetničkom društvu Žurić i partneri radio od 2001. do 2011. Od 2010. do 2012. radio je i kao likvidator Udruženja pješčara i šljunčara, a od 2020. šef je NO-a Lux ulaganja.

U medijima ga se spominjalo prije pet godina, kada se ispostavilo da radi kao odvjetnik Željke Markić u slučaju tužbe protiv portala express.hr zbog teksta pod naslovom Milijuni Željke Markić – kako ih je zaradila.

Nije poznato je li Škurla član HDZ-a, no mediji su ranije pisali da je u njegovu odvjetničkom uredu kao vježbenica svojevremeno radila Karla Ressler, supruga HDZ-ovog europarlamentarca Karla Resslera.