NAZOVITE VIDOVITOG MILANA

Proturječne gospodarske prognoze

12.06.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Svu proturječnost i lutanja financijskih analitičara pokazuje današnji neobični niz vijesti, nakon kojih je samo jedno izvjesno - da je budućnost svjetskog gospodarstva poprilično neizvjesna

'Nakon brzog i velikog gospodarskog pada koji je premašio sva očekivanja javnosti i koji je iz korijena uzdrmao povjerenje u predvidljivu budućnost gospodarskih aktera, mnogi vodeći pokazatelji i pokazatelji sentimenta ukazuju na preokret gospodarskog trenda', kažu analitičari austrijske Erste banke.

Prema njima, mogu se očekivati pozitivne stope rasta BDP-a na razini tromjesečja u drugoj polovici godine i u Zapadnoj i u Istočnoj Europi.

S druge pak strane, Svjetska banka priopćila je da će svjetsko gospodarstvo u ovoj godini zabilježiti 3-postotni pad aktivnosti, revidiravši raniju prognozu o padu aktivnosti za 1,75 posto.

Prognoze Svjetske banke daleko su pesimističnije od onih Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u travnju prognozirao 1,3-postotni gospodarski pad svjetskog gospodarstva u ovoj godini, prvi od Drugog svjetskog rata.

Isti taj MMF je u dokumentu pripremljenom za ovotjedni sastanak ministara financija zemalja članica skupine G8 prognozirao brži od očekivanog globalni rast u 2010, u visini 2,4 posto, na temelju sve više dokaza početka globalnog oporavka.

Na kraju se oglasila i Europska središnja banka (ECB) koja strahuje da bi recesija mogla izazvati novu krizu u 2010. godini.