HNB IZRAČUNAO

Prosječna kamatna stopa na kredite u švicarcima 4,62 posto

18.11.2013 u 08:31

Bionic
Reading

Prosječna vagana kamatna stopa na stambene kredite u švicarskim francima ili s valutnom klauzulom u 'švicarcima' odobrene od 2000. godine do danas iznosila je 4,62 posto, izračun je Hrvatske narodne banke na temelju podataka banaka koji je dostavljen Ministarstvu financija, a na osnovu kojega bi trebala biti izračunata kamatna stopa za te kredite u slučajevima u kojima je švicarski franak od trenutka podizanja kredita aprecirao za 20 posto

'Na osnovi prikupljenih podataka izračunata je prosječna vagana kamatna stopa od 4,62 posto na stambene kredite u švicarskim francima (CHF) ili s valutnom klauzulom u CHF odobrene od 2000. godine do danas. Ovaj se rezultat ne mijenja niti kada se isključe u međuvremenu otplaćeni krediti. U tom slučaju, ostaje 55.800 kreditnih partija, a vagana kamatna stopa opet iznosi 4,62 posto', navode iz središnje banke u odgovoru na upit o rezulatima analize početnih ugovornih kamatnih stopa banaka na stambene kredite u francima ili uz valutnu klauzulu u francima.

Ministarstvo financija je 8. studenog zatražio od HNB-a analizu početnih ugovornih kamatnih stopa banaka na stambene kredite u francima ili uz valutnu klauzulu u švicarskom franku, a Hrvatska narodna banka je 11. studenog od banaka zatražila podatke po pojedničanim kreditnim partijama, uključujući početne ugovorne kamatne stope na stambene kredite u švicarskim francima za razdoblje od 2000. godine i rok za dostavu tih podataka bio je 13. studenog.

Podatke koji odgovaraju traženoj specifikaciji dostavilo je ukupno 11 banaka, a radi se o 73.700 pojedinačnih kreditnih partija. Od tih 11 banaka, njih tri su tek sporadično odobravale predmetne kredite (broj kreditnih partija u cijelom razdoblju manji je od 20 po banci). Na kredite odobrene između 2004. i 2008. godine odnosi se 99,3 posto ukupnog iznosa kredita, navode iz središnje banke u odgovoru na upit o rezultatima analize.

Ta bi analiza trebala poslužiti i za amandman na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju o izračunu kamatne stope za kredite u švicarskim francima, a primijeni li se najčešće spominjano rješenje da bi se iznos prosječne kamate pri odobravanju kredita u švicarskim francima umanjio za 30 posto, moglo bi proizići da bi se kamatna stopa na stambene kredite vezane uz franak smanjila na oko 3,1 do 3,2 posto