priznanje

Projektu financijskog restrukturiranja Agrokora dodijeljena TMA nagrada

27.09.2019 u 13:24

Bionic
Reading

Projektu financijskog restrukturiranja Agrokora u Clevelandu je dodijeljena međunarodna nagrada Turnaround and Transaction Award (TMA), objavili su u petak iz Fortenova grupe

Nagradu je 26. rujna u Clevelandu preuzeo izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Peruško je, kako se navodi, preuzeo Turnaround and Transaction Award (TMA) nagradu za financijsko restrukturiranje Agrokora, koje je prema ocjeni struke u SAD-u proglašeno najznačajnijim takvim međunarodnim postupkom u svijetu, u kategoriji međunarodna transakcija godine te jednim od 12 najznačajnijih međunarodnih postupaka restrukturiranja u svijetu u 2018. godini.

U društvu domaćih i stranih pravnih savjetnika Tina Doličkog iz Odvjetničkog ureda Bogdanović i Dolički i Wolframa Pruska iz odvjetničke kuće Kirkland & Ellis, Peruško je nagradu preuzeo u ime cijelog tima koji je tijekom postupka izvanredne uprave vodio restrukturiranje Agrokora, a koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom, navodi se u priopćenju.

"Ova je nagrada još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznimno značajne hrvatske i regionalne kompanije", kazao je Peruško te dodao kako ih posebno veseli što priznanje stiže od stručnjaka koji svakodnevno rade na sličnim projektima u svijetu. "To što su u konkurenciji više od 100 globalnih projekata, među najbolje uvrstili upravo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, govori o zahtjevnosti i obuhvatu tog restrukturiranja i njegovom utjecaju na nacionalno i regionalno gospodarstvo“, rekao je Peruško.

TMA nagrada je, kako je kazao, "priznanje i cijelom nizu pojedinaca koji su u različitim fazama davali veliki doprinos uspjehu i zaključenju svake pojedine etape postupka".

Zahvalio je među ostalim Anti Ramljaku, izvanrednom povjereniku koji je vodio prvu fazu postupka, kao i savjetnicima i savjetničkim timovima koji su podupirali rad izvanredne uprave i u toj etapi, ali i kasnije u procesu, dali ključan doprinos stabiliziranju kompanije i postizanju nagodbe vjerovnika.

  • +9
Ante Ramljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Rekao je i da su njihovi dobavljači i poslovni partneri te, posebno, svi zaposlenici kao i kupci bili jedan od glavnih oslonaca procesa spašavanja sustava.

"Vlada Republike Hrvatske u cjelini, a osobito premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, odigrali su presudnu ulogu ne samo u osiguravanju pravnog okvira za postupak izvanredne uprave, nego i kasnije tijekom procesa, naročito u trenucima u kojima su svoj ljudski i politički kapital uložili u uspješno okončanje drugih ključnih etapa postupka, kao što je postizanje nagodbe vjerovnika", kazao je Peruško.

Zahvaljujući svima njima, Fortenova grupa – kompanija koja je nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, danas i dalje radi na svim tržištima regije, zapošljava više od 52 tisuće ljudi i polako, ali sigurno se razdužuje i postaje zdrava i perspektivna kompanija, kazao je.

TMA nagrada je jedno od najvažnijih strukovnih priznanja u svijetu budući da je TMA jedna od vodećih svjetskih neprofitnih udruga koja okuplja stručnjake koji sudjeluju na projektima restrukturiranja u svijetu.

Nagradu dodjeljuje žiri od 13 članova Odbora za dodjelu nagrada koji predstavljaju presjek TMA stručnjaka - od pravnika preko računovodstvenih do financijskih eksperata, a pobjednici se biraju kroz rigorozan proces recenzije postupaka prijavljenih na natječaj za nagradu odnosno kroz više krugova analiza i vrednovanja podataka pristiglih transakcija.