PODLOGA ZA NOVI DIJALOG

Fortenova grupa uspješno zaključila novo financiranje, dobavljači očekuju isplatu 8,8 milijuna eura graničnog duga

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2019 16:51
  • Objavljeno 06.09.2019 u 16:46
Maric Pucar, šef dobavljača i Fabris Peruško šef Fortenove ukrstili su mačeve zbog graničnog duga

Maric Pucar, šef dobavljača i Fabris Peruško šef Fortenove ukrstili su mačeve zbog graničnog duga

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, tportal.hr

Fortenova grupa izdala je u petak obveznice u iznosu od 1,157 milijarde eura čime je zaključen proces refinanciranja Ugovora o najstarijem zajmu od 8. lipnja 2017. godine (SPFA zajam), izvijestili su iz kompanije

Novo financiranje strukturirano je kao četverogodišnja obveznica u iznosu do 1,157 milijarde eura s kamatnom stopom od 7,3 posto plus EURIBOR, uz donju granicu od 1 posto, a financiranje predvodi HPS Investment Partners u suradnji s VTB bankom.

U okviru postignutog dogovora o refinanciranju, kamatna stopa će se sukcesivno snižavati kako Fortenova grupa bude smanjivala omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja.

'Zaključenjem aranžmana novog financiranja Fortenova grupa je u potpunosti refinancirala SPFA zajam i osigurala srednjoročnu stabilnost, kao i dugoročnu održivost, rast i razvoj. Zahvaljujemo svim dioničarima koji su prepoznali i podržali proces koji je u interesu svih dionika. Fortenova grupa sada ulazi u novu fazu poslovanja u kojoj će nam fokus biti na povećanju profitabilnosti, poboljšanju učinka i stvaranju dodatne vrijednosti za sve dionike', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe d.d.

Podsjetimo, predstavnici dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću uskratili su suglasnost za refinanciranje, obrazlažući da taj ugovor o zaduženju s novim kreditorima sadrži spornu klauzulu o ograničenju isplate graničnog duga dobavljačima koja je u suprotnosti s odredbama usuglašene i potpisane nagodbe za Agrokor.

Predsjednik Udruge dobavljača Marin Pucar izjavio je danas kako očekuje da menadžment Fortenove u najskorije vrijeme isplati 8,8 milijuna eura graničnog duga dobavljačima što će onda biti dobra podloga za novi dijalog i uspostavu novih razgovora oko dinamike plaćanja cijelog graničnog duga.

  • +2

Fortenova grupa

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Odgovarajući u Koprivnici na pitanja novinara nakon konferencije "Hrvatska kakvu trebamo: porezna reforma iz perspektive gospodarstva - godinu dana poslije" u organizaciji Večernjeg lista, Pucar je ponovio kako su dobavljači u najkritičnijim trenucima podržali sustav Agrokora i sustav Fortenove te kako nikad nisu bili niti će biti destabilizirajući faktor.

"Ono što smo mi tražili u našim pregovorima je da se definiraju rokovi isplate graničnog duga i ono što očekujem, kako je to u poslovnom svijetu običaj, da ako je menadžment Fortenove obećao 8,8 milijuna eura platiti, da to izvrši u najkraćem roku i mislim da će to biti dobra podloga za novi dijalog i uspostavu novih razgovora oko dinamike plaćanja graničnog duga", kazao je Pucar.

Dodao je i kako nije samo granični dug ključan u odnosima Fortenove i dobavljača. "Nas puno više zanima budućnost, kao što nas je zanimala i opstojnost i Agrokora i Fortenove i Konzuma", kazao je te dodao kako će oni sa strane dobavljača uvijek imati dugoročnog partnera te je na njima da pokažu prvi korak u rješenju sporova, odnosno neriješenih pitanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!