širenje kapaciteta

Proizvođač čudotvornog lijeka Ozempic ulaže ozbiljan novac u ovu europsku zemlju

23.11.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Danski proizvođač lijekova Novo Nordisk izvijestio je u četvrtak da će uložiti 16 milijardi kruna (2,15 milijardi eura) u proširenje kapaciteta za proizvodnju lijekova za pretilost u Francuskoj.

Građevinski radovi bit će dovršeni do 2028. godine, a novi pogoni značajno će povećati proizvodne kapacitete za sadašnji i budući portfelj proizvoda za ozbiljne kronične bolesti, istaknuli su u Novo Nordisku.

"Time ćemo u idućim godinama povećati naše proizvodne kapacitete kako bismo bili spremni za snažniju potražnju za našim lijekovima i budućim inovacijama iz naše proizvodnje", izvijestili su.

Investicija će povećati kapacitete za proizvodnju sastojaka za lijek za pretilost Wegovy i za lijek za dijabetes Ozempic koji se koristi i za liječenje pretilosti.

U tvornici inzulina i opreme za njegovu primjenu u Chartresu ulaganje će rezultirati otvaranjem dodatnih 500 radnih mjesta, povrh sadašnjih oko dvije tisuće, dodaju.

Francuska vlada tvrdi da plan danske kompanije signalizira obnovu konkurentosti francuske industrije. 

Plan danske tvrtke nadovezuje se na prošlotjednu najavu američke multinacionalne farmaceutske tvrtke Eli Lilly da će uložiti 2,5 milijardi dolara u tvornicu u Njemačkoj kako bi proširila kapacitete za proizvodnju lijekova za dijabetes i za pretilost.