raste potražnja

Prognoza MMF-a podigla cijene nafte

23.01.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 69 dolara pod utjecajem prognoza o zdravom rastu svjetskog gospodarstva i smanjene opskrbe vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,31 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 33 centa nižoj cijeni, od 63,90 dolara.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak je povisio prognoze rasta svjetskog gospodarstva u 2018. i 2019. godini, na 3,9 posto, što je za 0,2 postotna boda više no što su prognozirali u listopadu.

"MMF-ovo podizanje procjene rasta stvara povoljno okruženje, dodatno poboljšavajući ionako prilično ružičaste izglede za potražnju na tržištu nafte", objavili su analitičari Commerzbanka.

Pritom bi se veća potražnja poklopila s razdobljem smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusije i drugih proizvođača, koje je započelo u siječnju 2017. a trebalo bi trajati do kraja 2018.

"Izgledi za veći dio 2018. godine više-manje su uravnoteženi ali bi u četvrtom tromjesečju 2018. godine zalihe trebale porasti", četvrtom tromjesečju 2018.", procjenjuju u francuskoj banci BNP Paribas.

Napominju ujedno da su povisili procjene cijene nafte u ovoj godini za 10 dolara po barelu, na prosječnih 60 dolara na američkom tržištu odnosno 65 dolara u Londonu.

  • +14
Christine Lagarde, šefica MMF-a koji je povisio prognoze rasta svjetskog gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U međuvremenu su se pojavile i naznake moguće korekcije cijena. Tako naglo urušavanje dobiti zarade rafinerija, prvo u Aziji, a sada i u Europi i u Sjedinjenim Državama, pod utjecajem rasta cijena sirovina i obilne ponude derivata, nagovješćuje manje narudžbe sirove nafte u predstojećem razdoblju, napominje Reuters.

Stoga u britanskoj banci Barclays očekuju pad cijena nafte u predstojećim tromjesečjima, unatoč tome što su povisili procjenu prosječne cijene barela na londonskom tržištu u ovoj godini za pet dolara, na 60 dolara, zbog snažnog rasta potražnje i smanjene proizvodnje u Venezueli.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 66,89 dolara, te je porasla 41 cent u odnosu na prethodni radni dan.