POZIV BUNDESBANKA

Privatni ulagači mogu spasiti posrnule države

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2010 16:26
  • Objavljeno 18.11.2010 u 16:23
investicije

investicije

Izvor: Corbis / Autor: CJ Burton/Corbis

Njemačka središnja banka Bundesbank u četvrtak je upozorila da europska dužnička kriza predstavlja prijetnju gospodarskom rastu i pozvala je privatne ulagače da se pridruže spašavanju posrnulih država

Bundesbank očekuje nastavak rasta njemačkog gospodarstva, temeljem snažnog izvoza i jačanja domaće potražnje u uvjetima smanjene nezaposlenosti, ističe se u bančinom najnovijem tromjesečnom biltenu.

Pritom je utjecajna središnja banka pozvala privatne ulagače u obveznice da podijele teret spašavanja europskih država suočenih s financijskim problemima, u sklopu trajnog mehanizma pomoći čija se uspostava predlaže.

Izvješće Bundesbanka vremenski se podudara s obnovljenim političkim i gospodarskim tenzijama zbog dužničke krize u nekim članicama eurozone.

"Transparentni postupci koji jamče sveobuhvatan i uvjerljiv program konsolidacije i reformi mogli bi zajedno s poboljšanim reguliranjem financijskih tržišta u značajnoj mjeri smanjiti rizik sistemskih kriza", kaže se u izvješću središnje banke.

"U tom kontekstu, privatni ulagači isto tako imaju važnu odgovornost kada je u pitanju obnova održivih državnih financija u prezaduženim zemljama", dodaje se u izvješću.

Europski dužnosnici trenutno razmatraju mogućnost uspostave trajnog mehanizma pomoći koji bi zamijenio postojeću privremenu strukturu uspostavljenu u svibnju ove godine.

Bundesbank je pozvao da se podupre prijedlog njemačke kancelarke Angela Merkel iznesen krajem prošlog mjeseca da se u trajni mehanizam pomoći uključe i privatni ulagači u obveznice i time pomognu podijeliti teret budućih operacija spašavanja.

Kritičari takvih kancelarkinih izjava ističu da se time stvaraju uvjeti za nova previranja na tržištima obveznica, uključujući i oštar rast troškova zaduživanja za vlade eurozone koje muku muče s kresanjem visokih razina dugova i deficita. To je slučaj sa Španjolskom, Portugalom, Grčkom i Irskom.

Najnovije vijesti da je razina grčkih dugova i proračunskog manjka daleko iznad ranijih procjena dodatno su ojačale postojeće napetosti vezane za tržišta obveznica zemalja članica eurozone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi