ministar pavić

'Prioritet nam je aktivacija nezaposlenih i dobrobit na radnom mjestu'

09.11.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić na pripremnom sastanku EPSCO TRlO programa za predsjedanje Vijećem za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanje potrošača (EPSCO Vijeće), koji se održao u petak u Helsinkiju, istaknuo je da će prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem u 2020. godini biti "aktivacija nezaposlenih, unaprjeđenje vještina i dobrobit na radnom mjestu".

EPSCO TRIO okuplja ministre rada, zapošljavanja i socijalne politike iz Rumunjske, Finske i Hrvatske koji će predsjedati Vijećem EU u 2019. godini i prvoj polovici 2020. godine i to Rumunjska od siječnja do lipnja, Finska od srpnja do prosinca 2019. godine i Hrvatska od siječnja do lipnja 2020. godine.

Na sastanku su razmatrani zajednički dugoročni ciljevi Europske unije i prioriteti TRIO predsjedanja. Sve tri zemlje navele su digitalizaciju tržišta rada, unaprjeđenje vještina zaposlenih i nezaposlenih, mobilnost radne snage uz osnaživanje socijalne sigurnosti, ravnopravnost spolova na tržištu rada i ravnotežu između privatnog i poslovnog života kao najvažnije prioritete, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Pavić je naglasio da će prioriteti tijekom hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem biti aktivacija nezaposlenih s posebnim naglaskom na mlade i dugotrajno nezaposlene, unaprjeđivanje vještina zaposlenih i nezaposlenih, te dobrobit na radnom mjestu.

U okviru tih prioriteta poseban fokus bit će stavljen na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, koji su i do sada u Hrvatskoj kroz projekte poput najuspješnijeg "Zaželi", u iznosu od milijardu kuna, pokazali da Europski socijalni fond utječe na promjene u društvu i pomaže zapošljavanju najosjetljivijih skupina u društvu.

U sklopu rasprave o višegodišnjem financijskom okviru (2021.-2027.), ministar je naglasio važnost jačanja ESF-a kao alata za financiranje programa koji mogu odgovoriti na nove izazove na tržištu rada, ali i nove mogućnosti poput digitalizacije i robotizacije.

Pavić je najavio da su tijekom hrvatskog predsjedavanja planirane dvije konferencije na visokoj razini u Hrvatskoj, jedna na temu korištenja i važnosti Europskog socijalnog fonda za poticanje zapošljavanja i druga o unaprjeđenju vještina zaposlenih i nezaposlenih s posebnim naglaskom na digitalnu i financijsku pismenost.

Prvi EPSCO TRIO ministarski sastanak održan je na marginama EPSCO vijeća početkom ove godine, drugi pod predsjedanjem Pavića održan je u travnju u Dubrovniku, a treći u rujnu u Sinai u Rumunjskoj.

Države članice Europske unije se kao predsjedateljice Vijeća EU-a izmjenjuju svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću. Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom TRIO.