ministar financija

Primorac: Rast plaća usporava iduće godine, evo koliko će iznositi

25.10.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Gospodarski rast ove godine trebao bi biti 2,8 posto, što je više od EU prosjeka, a isti toliki u hrvatskoj vladi očekuju i sljedeće godine. Rekao je to ministar financija Marko Primorac na 38. susretu Liderovog Kluba izvoznika

Ministar je podsjetio da je i prethodnih godina ostvaren značajan gospodarski rast unatoč izazovima s kojima smo bili suočeni. Dodao je da u Vladi također očekuju slijedeće godine i stabilno tržište rada predviđajući stopu nezaposlenosti od 5,7 posto. Rast bruto nominalne plaće, koji će ove godine, očekuje se, biti 14 posto, sljedeće će usporiti na devet posto.

Inflacija bi trebala biti osam posto ove godine, a uz očuvanje stabilnosti cijena, ministar je posebno naglasio uspjeh očuvanja stabilnosti fiskalne politike. U tom smislu značajno je smanjen udio duga u BDP-u, ove godine bi trebao pasti na 60,7 posto.

'Upravo zbog stabilnosti fiskalne politike spremni smo u slijedećoj godini reagirati na bilo kakve izazove. Prema projekcijama proračuna, sljedeće godine deficit će biti 1,9 posto, no unatoč tome očekivani gospodarski rast će utjecati na to da udio duga opće države padne na 58 posto BDP-a', rekao je ministar Primorac na Liderovoj konferenciji.