javlja ECB

Kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo stagniralo u rujnu

25.10.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo je stagniralo u rujnu, a ponuda novca ponovo je snažno pala, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB), odražavajući pritisak podignutih kamatnih stopa na gospodarstvo

Prilagođeni krediti kompanijama porasli su u rujnu za samo 0,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najslabije od kraja 2015. i izlaska eurozone iz dužničke krize. U kolovozu uvećani su za 0,7 posto.

Kreditiranje kućanstava poraslo je u rujnu za 0,8 posto, neznatno slabije nego u kolovozu.

Pokazatelj ponude novca M3 ponovo je snažno pao, za 1,2 posto, tek neznatno blaže nego u kolovozu kada se smanjio za 1,3 posto, najsnažnije otkada je ECB počeo objavljivati podatke.

Uži pokazatelj M1, koji obuhvaća samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, potonuo je za 9,9 posto, tek neznatno slabije nego u prethodnom mjesecu.

Odvojena anketa ECB-a među vodećim bankama pokazala je da u četvrtom tromjesečju planiraju još više postrožiti standarde za dodjelu kredita kompanijama. Navode i da se potražnja za kreditima smanjila.

Posustalo kreditiranje i smanjena ponuda novca rezultat su postrožene monetarne politike ECB-a koji je sredinom rujna ponovo podigao kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, unatoč procjeni da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 0,7 posto.