čari 'slobodnog tržišta'

Prekupci i šverceri doveli voćare do ruba, trgovci ne žele vrhunske domaće jabuke, iako su uvozne i tri puta skuplje

29.08.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj lani je povećana za 65 posto, no unatoč većoj proizvodnji izvoz je pao za 20 posto, dok je vrijednost izvezene robe manja za trećinu: Smanjila se s 9,2 na samo 6,6 milijuna eura. Istovremeno je vrijednost uvoza porasla s 9,5 na 10,4 milijuna eura. Što je najzanimljivije, kilogram uvozne jabuke plaćali smo oko 4,5 kuna, a kilu hrvatskih jabuka prodavali smo po 1,7 kuna ili, kažu nam uzgajivači, daleko manje

Lani je u Hrvatsku uvezeno 16.298 tona jabuka (15 posto više nego godinu ranije), ali smo manju količinu na kraju platili više. Kilogram uvozne jabuke bio je 133 posto skuplji u odnosu na kilogram izvozne jabuke, navode u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Pitamo se kako je moguće da Hrvatska toliko skupo plaća uvozne jabuke, a domaće prodaje za trećinu uvozne cijene? Objašnjenje je vrlo jednostavno, kaže nam Frane Ivković, član vijeća Hrvatske voćarske zajednice i jedan od najvećih proizvođača jabuka u Hrvatskoj.

'Hrvatska izvozi vrlo malo jabuka konzumne, ekstra ili prve klase, većina našeg izvoza zapravo su industrijske jabuke od kojih se onda rade koncentrati za druge proizvode. Naprimjer, koncentrat jabuke podloga je za skoro sve vrste sokova. Kada to uzmemo u obzir, naše izvozne cijene i nisu toliko loše. Takve jabuke lani sam recimo prodavao po trideset lipa', objasnio nam je Ivković.

Sugovornik dodaje da su zapadnu Europu lani pogodili mrazovi, zbog čega su prodane zalihe koncentrata, pa proizvođači sada gledaju kako popuniti skladišta. No cijena izvozne jabuke nije ni blizu gorućeg problema što muči domaće proizvođače koji se bave uzgojem konzumnih jabuka visoke klase.

'Uskoro počinje berba. Svakog me dana zovu proizvođači jer oni svoje jabuke neće imati kome prodati. Zvao me uzgajivač koji ima 50 tona jabuka ekstra klase i nema ih kome prodati, a vjerojatno će one i ostati na stablima jer nema kupaca, a trgovački lanci uglavnom ne kupuju od domaćih proizvođača. To je slika domaće industrije jabuka i općenito voćarstva', kaže Ivković te zaključuje:

'Prije deset godina proizvodili smo 370.000 tona voća, a danas proizvodimo 170.000 tona. To je katastrofa.'

Mali uzgajivač iz kontinentalne Hrvatske, koji pod površinom ima 20 hektara jabuka ekstra klase, otvorio nam je dušu i otkrio što ga sve muči. Između ostalog, tijekom razgovora nekoliko je puta molio da mu ne objavimo ime i prezime zbog straha da zbog njegova istupa više nitko neće kupovati od njega:

'Uložio sam ozbiljan novac u jabuke, imam sve pod zaštitnim mrežama, a cijela plantaža se navodnjava jer je proizvodnja konzumnih jabuka najsložnija i najteža. Sada je vrijeme berbe i razni prekupci i šverceri me ucjenjuju, ali ne samo mene, već i sve druge OPG-ove. Riječ je o trgovcima voćem koji imaju hladnjače i mogu skladištiti robu, pa mogu i postavljati uvjete kakve žele nama, malim obiteljskim proizvođačima', otvoreno nam kaže sugovornik te ilustrira:

'Na plantaži radimo sin, supruga i ja te se cijelu godinu mučimo da bi ovaj tjedan u moje dvorište došao švercer koji kaže da će mi dati kunu za kilogram jabuke i da mi više neće dati jer, kako on kaže, može sutra dobiti pun šleper iz Poljske za 90 lipa. On je jedan od pristojnijih, jer ima i onih koji otvoreno kažu da moje jabuke ne valjaju ništa, pa me vrijeđaju još nižim ponudama.' Za ilustraciju moramo navesti da se vrsta jabuka koju uzgaja naš sugovornik i koju jedva proda za kunu po kilogramu u domaćim trgovinama prodaje po cijenama od pet do šest kuna.

Pitamo sugovornika je li razmišljao o tome da nabavi hladnjaču te o korištenju fondova EU-a:

'Aplicirao sam puno puta za novac iz fondova EU-a, ali uvijek mi 'fali bodova', nikako da prođem natječaj. S druge strane, veliki prekupci, koji izvoze naše jabuke ili ih prodaju trgovačkim lancima, uvijek dobiju na natječajima EU-a. To mi i najviše smeta - novac ide politički podobnima koji nas svaku berbu zlostavljaju i pravdaju se 'slobodnim tržištem'. Kakvo je to slobodno tržište u kojem nekoliko otkupljivača za grkljan drži sve OPG-ove koji iz sezone u sezonu sve manje proizvode i sve jeftinije prodaju', dodao je sugovornik te zaključio:

  • +4
Za jabukama na tržištu ima potražnje Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

'Ima potražnje za jabukom na tržištu, a prekupci nam govore da se moramo prilagoditi i biti još jeftiniji. Idu toliko daleko da mi je jedan rekao da bi bio najsretniji da propadnemo jer bi onda mogao slobodno uvoziti iz Poljske koliko ga volja. Tko je to dozvolio, kakve to veze ima s tržištem kad svaki ministar namješta posao svojim ljudima?' zavapio je naš sugovornik nakon što je iznio svoju priču.

Više od polovice svježih konzumnih jabuka Hrvatska uvozi iz Poljske (oko 55 posto), a najviše jabuka (oko četvrtine ukupnog izvoza) prodaje u Austriju i to po smiješnoj cijeni od osam eurocenti za kilogram, što je ni manje ni više nego pedeset lipa. U Njemačku odlazi oko 15 posto proizvodnje po cijeni od oko dvije i pol kune, dok u Italiju ide deset posto proizvodnje po cijeni od 3,7 kuna.