anonimna prijava

AZTN: Plodine tijekom akcijske prodaje nisu prodavale jabuke ispod nabavne cijene

10.10.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Trgovački lanac Plodine nije tijekom akcijske prodaje jabuka u razdoblju od 6. do 12. rujna prodavao jabuke ispod nabavne cijene, utvrdila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u kojoj smatraju da ne postoje indicije za pokretanje upravnog postupka protiv Plodina

Agencija je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavila da je tragom navoda iz anonimne prijave od 7. rujna provela ispitivanje stanja na tržištu prodaje jabuka, a u odnosu na Plodine koje su, prema prijavi, jabuke prodavale po cijeni u koju nisu bili uračunati zavisni troškovi.

Iz AZTN-a navode da je analizom dostavljenih podataka, dokumentacije i pojašnjenja utvrđeno da Plodine dobavljaju jabuke od ukupno 22 dobavljača, od kojih je sedam inozemnih, a 15 domaćih.

"U odnosu na navode o prodaji jabuka po cijeni u koju nisu bili uračunati zavisni troškovi, utvrđeno je kako su na akcijskoj prodaji u razdoblju od 6. rujna do 12. rujna 2018. prodavane jabuke druge klase, nabavljene isključivo od domaćih dobavljača. Prilikom kalkulacije maloprodajne cijene, protivno navodima iz anonimne prijave, utvrđeno je kako su u njezin izračun bili uključeni zavisni troškovi", ističu iz Agencije.

Također navode da je akcijska prodaja provedena je na inicijativu Plodina i na teret njihove maloprodajne marže.

"Komparacijom javno objavljenih podataka iz baze Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) i cijena po kojoj su Plodine kupovale jabuke u promatranom razdoblju, utvrđeno je kako cijena po kojoj su Plodine kupovale jabuke nije odstupala od prosječne cijene jabuka na veletržnicama u Republici Hrvatskoj", obrazlažu iz AZTN-a.

U konkretnoj situaciji, dakle u odnosu na prodaju jabuka u okviru akcijske ponude Plodina u razdoblju od 6. do 12. rujna ne postoje indicije za pokretanje upravnog postupka, zaključuje se u objavi Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.