OTPORNOST PRIJE SVEGA

Na američko tzržište stižu GMO jabuke koje ne trunu

25.01.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Američke regulatorne vlasti odobrile su u dvije vrste genetski modificiranih jabuka koje su otporne na truljenje, a koje bi se ovih dana trebale pojaviti na američkom tržištu

Uprava za inspekciju ministarstva poljoprivrede odobrila je nove jabuke koje je razvila kanadska kompanija Okanagan Speciality Fruits Inc. uz obrazloženje kako je 'malo vjerojatno da će predstavljati rizik za poljoprivredu zbog pojačanog tretiranja pesticidima'.

Tvrtka Okanagan će prodavati  jabuke pod nazivima Arctic Granny i Arctic Golden te tvrdi da su potpuno identične običnim jabukama, osim što neće trunuti, piše, specijalizirani poljoprivredni portal Capitol Press.

 'To je velika stvar za nas, jedva čekamo da ih ponudimo potrošačima', izjavio je direktor kompanije Neal Carter koji je odluku nazvao povijesnom.

Jabuke su odobrene unatoč  protivljenju industrije organske hrane i ostalih kritičara koji su pokušali spriječiti  odluku.

Direktor udruženja za organsku hranu Ronnie Cummins, pak,  kaže da se jabuke i inače tretiraju različitim pesticidima, a GMO još i više.

'Čitava stvar je još jedan veliki eksperiment na ljudima bez opravdanog razloga', istaknuo je Cummins.

Mnogi stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog GMO hrane jer ona može izazvati alergijske reakcije, a za njenu proizvodnju nekad se koriste bakterije i virusi pa postoji bojazan od nastanka novih bolesti.