PRODANA 1.454 STANA

Potrošene sve subvencije za stambene kredite

13.09.2011 u 10:54

Bionic
Reading

Tri i pol mjeseca prije isteka kalendarske godine država je potrošila sav novac namijenjen subvencioniranju kupnje novih stanova na tržištu, ukupno 28 milijuna kuna, pa će građani koji do kraja godine kupe stan morati plaćati čitavu mjesečnu ratu kredita sami ili će pričekati iduću godinu, u kojoj će se nastaviti subvencioniranje, kako je prvotno najavljeno

Od travnja naovamo, kad je država započela subvencionirati pola mjesečne rate kredita onima koji kupuju svoj prvi, i jedini stan, isključivo u novogradnji, uz subvenciju su kupljena 1.454 stana, prosječne cijene 1.369 eura po četvornom metru i veličine 62,38 četvornih metara. Za tu je namjenu država prvotno planirala potrošiti 19 milijuna kuna, no zbog velikog je interesa građana u opticaj 'pušteno' još devet milijuna kuna.

Zagrebačka banka odobrila je najviše, 738 subvencioniranih kredita, PBZ 318, Erste banka 171, a Raiffeisen banka, primjerice, 72 kredita. Zajedno, 11 banaka koje sudjeluju u subvencioniranom kreditiranju od države je za godinu dana unaprijed već dobilo 3,7 milijuna eura, dok će im, umjesto klijenata, država za polovicu rate u prve četiri godine otplate kredita morati isplatiti ukupno 14,83 milijuna eura.

APN, državna Agencija za posredovanje u prometu nekretnina, preko koje se odobravala subvencija građanima, u subotu je objavila da je novac potrošen pa će se za odobravanje subvencije razmatrati još samo zahtjevi pristigli im do tog datuma, 10. rujna.

Nakon što zaključe i taj posao, ostaje upitno hoće li Vlada, u svojoj predizbornoj 'potrošačkoj' euforiji, dio sredstava namijenjen subvencijama u idućoj godini moguće prebaciti za subvencije u ovoj godini ili će se program obustaviti do 2012.