ANKETA ECB-a

Potrošači u eurozoni očekuju nešto snažniji rast plaća ali i višu inflaciju u 2024.

12.10.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Potrošači u eurozoni očekuju neznatno snažniji rast plaća na kraju ljeta iduće godine, ali i nešto višu inflaciju, što će se odraziti i na potrošnji, pokazala je mjesečna anketa Europske središnje banke (ECB).

Inflacija bi u kolovozu iduće godine trebala iznositi 3,5 posto, procijenili su potrošači u najnovijoj ECB-ovoj anketi, provedenoj u kolovozu. Mjesec dana ranije prognozirali su da će iznositi 3,4 posto.

Do ljeta 2026. trebala bi se spustiti na 2,5 posto, prognoziraju, što bi značilo da ECB ni za tri godine ne bi dosegnuo ciljanu razinu rasta cijena na području zajedničke europske valute za dva posto.

Nominalne plaće trebale bi pak u idućih 12 mjeseci porasti za 1,2 posto, procjenjuju potrošači. U srpanjskoj anketi prognozirali su da će biti uvećane za 1,1 posto. Nominalna potrošnja porast će za 3,3 posto, za 0,1 postotni bod slabije nego što je pokazala prošla anketa.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u idućih 12 mjeseci smanjiti za 0,8 posto, neznatno snažnije no što su prognozirali na sredini ljeta.

Stopa nezaposlenosti iznosit će na kraju ljeta iduće godine 11,1 posto, procjenjuju, i također biti nešto viša no što je pokazala srpanjska anketa.