promet

Potpisani ugovori za raskrižje Škurinje i obilaznicu Fužina

10.04.2024 u 16:30

Bionic
Reading

Ugovor za rekonstrukciju raskrižja Škurinje u Rijeci, vrijedan 2,4 milijuna eura te ugovor za izgradnju obilaznice Fužina, vrijedan 3,1 milijuna eura, što su projekti važni za bolju protočnost prometa, potpisani su u srijedu u riječkoj ispostavi Hrvatskih cesta.

Ugovor za rekonstrukciju raskrižja Škurinje na državnoj cesti DC403 u Rijeci, na kojem će biti izgrađena dva rotora, potpisali su predstavnici Hrvatskih cesta i izvođača, slovenske tvrtke CPK. Riječ je o projektu izgradnje dva trokraka kružna raskrižja u svrhu omogućavanja prometovanja u svim pravcima nakon što je izgrađena DC403, koja spaja obilaznicu i zapadni dio riječke luke.

Drugi ugovor se odnosi na projekt izgradnje obilaznice naselja Fužina, odnosno na projekt uređenja jednog kilometra obilaznice, koja će rasteretiti dionicu od Vrata do Fužina. Ta dionica je preopterećena u vrijeme turističke sezone, a njome će se ujedno izmjestiti i kamionski promet iz središta Fužina. Izvođač radova je GP Krk.

Potpisivanju ugovora nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je ocijenio da je riječ o dva važna ugovora.

"Nakon završetka DC 403, bilo je potrebno i napravit će se dva kružna toka koja će u cijelosti riješiti priključak sa DC 403, kada je riječ o riječkoj obilaznici. Prometnom regulacijom riješili smo da se iz svih pravaca može ući i izaći na obilaznicu, odnosno na DC 403, no, ovo je cjelovito rješenje, rekao je i naglasio dobru suradnju svih sudionika projekta", izjavio je.

Butković je dodao da je na riječkoj obilaznici završen i otvoren čvor Trinajstići, radi se čvor Orehovica, priprema čvor Kozala, čime će se, kada je riječ o riječkoj obilaznici i tom dijelu Rijeke, osigurati kvalitetno rasterećenje prometa.

Govoreći o obilaznici Fužina, rekao je da Fužine imaju veliki gospodarski i turistički potencijal te da je stoga trebalo iz središta mjesta izmjestiti promet, što i jest smisao projekta. Butković je još dodao da se završava Istarski ipsilon, a treba još riješiti dio kod Matulja te da će se tada od Zagreba do Pule moći bez zaustavljanja.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je ocijenio da je riječ o najboljem načinu integracije riječke obilaznice u riječki promet, investiciji značajnoj za rasterećenje lokalnog prometa.

Načelnik Fužina David Bregovac naglasio je da se obilaznica Fužina čekala 30 godina, da je jako važna za Fužine i turizam te će rasteretiti središte Fužina od velikih teretnih vozila.

Na novinarsko pitanje zna li zbog kojih je nedostataka brod „Oliver“ zaustavljen u Brodogradilištu Viktor Lenac te jutros, iako je ranije bilo najavljeno, nije isplovio iz Splita za Velu Luku, ministar Butković je odgovorio da zna o čemu se radi ali nema popis nedostataka i da kao ministar u to ne ulazi.

"Inspektori Lučke kapetanije su neovisni u svom poslu, oni su obavili pregled broda i zaključili da treba napraviti određene stvari, ima nešto nedostataka. To je uobičajena procedura, treba nešto dodatno napraviti da bi brod bio sposoban prometovati na određenoj liniji. U tom smislu došlo je rješenje od inspektora", rekao je i dodao da sustav mora funkcionirati i, dok se nedostaci ne otklone, zamolio za strpljenje.