PODRŠKA SA SVIH STRANA

Poslodavci optimistični zbog porezne reforme: 'Svaki cent rasterećenja treba ići na plaće'

02.05.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac najavio je paket poreznih izmjena kojim bi se rasteretio rad u svim dohodovnim razredima, s naglaskom na najugroženije skupine građana. Paket bi na snagu trebao stupiti prvog dana 2024. godine, a porezno rasterećenje trebalo bi se postići ukidanjem prireza i dodatnim stopama poreza na dohodak

Primorac je rekao i da je primarni cilj iskoristiti fiskalni prostor na razini lokalnih jedinica za porezno rasterećenje. Naime proračun države i jedinica lokalne i regionalne samouprave raste uglavnom zbog povećanih prihoda na ime poreza na dohodak. Stoga će se gradovima i općinama navodno ukinuti prirez, a lokalne jedinice same će moći određivati porez na dohodak.

Iako službenih informacija o poreznoj reformi još nema, već zasad sve ostaje na nagađanjima i pretpostavkama, hrvatski poslodavci pozdravljaju mjere Vlade.

'Pozdravljam svako rasterećenje plaća od parafiskalnih i ostalih nameta, da bi zaposlenik od svog bruta dobio što veći dio. Najavljen je i rast cijena goriva, no na to smo skoro već pa navikli, a pomogla nam je i ranija reakcija Vlade da se ne dogodi kolaps cijelog sustava. Kao poslodavci ćemo se prilagoditi jer svaki dan živimo u novonastalim situacijama i okolnostima, no važno nam je da jasno znamo koja su pravila, da možemo planirati, a ne živjeti u neizvjesnosti. U kriznim vremenima Vlada je zaštitila tržište od urušavanja i treba pohvaliti kad su stvari dobre, sviđale se neke odluke nama ili ne', smatra Milan Vrdoljak, direktor i suvlasnik Ricarda, najvećeg cestovnog prijevoznika.

Smanjenje poreznih doprinosa zagovara i Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke Šestan-Busch, lidera u proizvodnji balističkih borbenih kaciga.

'Mislim da bi svaki postotak i cent kojima bi se smanjilo opterećenje rada trebali ići osobni dohodak za plaću. Nama tvrtkama taj novac nije potreban. Trebali bismo svi pratiti inflaciju i toliko puta godišnje povećati osobni dohodak. To smo u našoj tvrtki radili u nekoliko navrata.

Za uspjeh dobre tvrtke ključni su dobri i zadovoljni radnici, pogotovo u izvoznim tvrtkama poput naše. U protivnom ne možete rasti. Dio smo Europe i istog tržišta, stoga plaće moraju ići u korak sa životnim standardom i trebaju se povećati, zato zagovaram i podržavam Vladine mjere', kaže Šestan.

Renato Radić, čelni čovjek Prime, najvećeg domaćeg proizvođača i trgovca namještajem, ističe da rast troškova rada iznova generira inflaciju, čime ulazimo u začarani krug.

'Reforma je pametan potez Vlade i ministra Primorca - nešto se moralo učiniti, inače nećemo zaustaviti inflaciju. Trebali smo napraviti nešto da to zaustavimo, jer ne možete očekivati pad cijena proizvoda i usluga ako i dalje budu rasli troškovi rada. Ne možete očekivati pad cijena proizvoda i usluga ako rastu troškovi rada. Situacija s inflacijom nije održiva.

Potreban je realan rast plaća stvaranjem veće dodane vrijednosti. Trebamo poduzetničku klimu u društvu jer jedino poduzetnici mogu stvoriti tu dodanu vrijednost. Moramo razvijati kulturu poduzetništva, biti konkurentni na tržištu te zaustaviti odljev sposobnog mladog stanovništva. Poduzetnik nije neprijatelj radnika, kao što se to predstavlja, a usto nema više klasne borbe. Poduzetnici moraju shvatiti da su radnici ključni, moraju im se osigurati uvjeti da ostvare pun potencijal na radnom mjestu. Poslodavci, radnici i Vlada moraju imati zdravu komunikaciju i uvažavanje stavova', smatra Radić.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) također je podržala reformu uz poruku da se iseljavanje najkvalitetnijih kadrova iz Hrvatske može zaustaviti samo rastom realnih primanja i standarda.

Naveli su da je niži porezni teret na rad ključ ubrzanja rasta plaća i standarda građana: 'HUP-ove članice svojim zaposlenicima kontinuirano podižu plaće pa su u prosjeku prošle godine plaće zaposlenika rasle 15 posto, a nerijetko i preko 20 posto. Dodatni iskorak u smjeru nižih davanja omogućit će nastavak trenda povećanja plaća. HUP se snažno zalaže za rasterećenje rada snižavanjem niže porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto, ali i za podizanje razreda primjene više porezne stope poreza na dohodak', poručili su.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar