proljetna skupština

Ministar Primorac u Washingtonu s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a

14.04.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac tijekom Proljetne skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upoznao je predstavnike tih financijskih institucija s aktualnom makroekonomskom situacijom u Hrvatskoj, očekivanjima i prognozama, s posebnim osvrtom na Vladine mjere za ublažavanje posljedica krize i EU inicijative, izvijestili su iz Ministarstva financija

Izaslanstvo Republike Hrvatske, u kojem su predstavnici Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB), sudjeluje na Proljetnoj skupštini Grupacije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja se održava od 10. do 16. travnja u Washingtonu.

Tijekom skupštine izaslanstvo je održalo sastanke s visokim predstavnicima Svjetske banke, i to s novom potpredsjednicom za Europu i središnju Aziju Antonellom Bassani te s izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom.

Primorac je Bassani izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Bankom te je pohvalio bančin dugogodišnji i sveobuhvatni angažman u Hrvatskoj, koji ove godine bilježi 30-tu godišnjicu.

Iz Ministarstva su izvijestili da se razgovaralo o postojećem aktivnom portfelju projekata te o budućim aktivnostima u sklopu aktualne strategije suradnje, posebice novim projektima kojima se nastavlja reforma u sektoru pravosuđa, podršci fiskalnoj decentralizaciji s ciljem razvoja lokalne samouprave te strukturnoj reformi istraživačkog i inovacijskog sektora s ciljem povećanja produktivnosti i postizanja zelenog, digitalnog i globalno konkurentnog gospodarstva.

U priopćenju se navodi i da je pozdravljena proaktivna uloga Banke u kontinuiranom pružanju savjetodavnih usluga koje rezultiraju visokokvalitetnim analitičkim podlogama za donošenje važnih nacionalnih strategija i provedbu reformi.

Primorac je upoznao i izvršnog direktora Svjetske banke Davidsea s aktualnom makroekonomskom situacijom u Hrvatskoj, očekivanjima i prognozama, s posebnim osvrtom na mjere Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica krize i EU inicijative te mu zahvalio na dosadašnjoj podršci i predstavljanju Hrvatske u Banci.

Bassani i Davidse pohvalili su reformske napore Vlade te postignuća i dobre rezultate fiskalne politike te čestitali na uspješnom dovršetku procesa ulaska Hrvatske u eurozonu i u Schengenski prostor. Informirali su hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju, kao odgovor na globalnu krizu, klimatske promjene i zahtjeve digitalne transformacije, navodi se u priopćenju. Postojeći program Svjetske banke u Republici Hrvatskoj usmjeren je na obnovu nakon potresa, podršku oporavku privatnog sektora od utjecaja pandemije COVID-19, pravosuđe, promet, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, obrazovanje, znanost i tehnologiju. Također, Svjetska banka pruža značajnu podršku i u vidu tehničke pomoći i savjetodavnih usluga u raznim područjima, ističe se.

Suradnja Hrvatske sa Svjetskom bankom započela je 1993. godine. Do danas, Banka je putem zajmova pružila podršku za javni sektor vrijednu oko 3,75 milijardi eura, a putem darovnica u vrijednosti oko 66,31 milijun eura.

Predstavnici MMF-a pohvalili odlične gospodarske rezultate Vlade

Primorac se u Washingtonu susreo i s izvršnim direktorom u MMF-u Paulom Hilbersom, direktorom MMF-ovog Sektora za Europu Alfredom Kammerom te s voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku Yan Sun, a razgovarali su o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te o mjerama monetarne i fiskalne politike.

Predstavnici MMF-a pohvalili su odlične gospodarske rezultate Vlade, uspješnu provedbu reformi, posebice u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te su čestitali na ulasku u eurozonu i Schengenski prostor, navodi se u priopćenju. Na sastanku se razgovaralo i o trenutnim izazovima, a posebno o odgovoru fiskalne politike na visoke cijene energije te inflatorne pritiske. Naglašena je važnost održivih javnih financija te usklađenosti fiskalne i monetarne politike za obuzdavanje rastuće inflacije. Dodatno, predstavnici MMF-a informirali su ministra financija o napretku aktivnosti MMF-a vezano za 16. opću reviziju kvota koja bi trebala biti zaključena do 15. prosinca 2023. godine, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.