direktor hup-a odgovorio sindikatima

Poslodavci: I mi smo ljuti što moramo uvoziti strane radnike, jeftiniji su nam domaći ljudi

14.12.2018 u 19:37

Bionic
Reading

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić dvostruko povećanje broja radnih dozvola za strane radnike, na čak 63.000, za iduću godinu vidi kao jedini način da se na brz način pomogne gospodarstvu u rješavanju gorućeg problema – nedostatka domaće radne snage. Međutim, ističe kako zbog toga poslodavci nisu nimalo sretni

'Ne znam zbog čega sindikati misle da smo mi radosni zato što uvozimo strane radnike. To je nužnost, a ne nekakva strategija kojom želimo rušiti cijenu rada. Poslodavcu je uvijek jeftinije zaposliti domaćeg radnika. Ne morate ga učiti jezik, pronalaziti mu smještaj, a i drugačija je radna motivacija', rekao je Majetić za tportal.

Podsjetimo, šef najveće sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever u četvrtak je prozvao HUP-ovce zbog povećanog uvoza stranih radnika.

'Ako je gospodin Sever nezadovoljan kvotama za strance, neka nam on nađe domaće radnike i mi ćemo ih vrlo rado prihvatiti. Ovo nije neka politička borba, već nužnost. Najveću štetu zbog toga što nam se iseljavaju ljudi trpe gospodarstvenici. Pokušavamo to zaustaviti. U zadnjih godinu dana dižemo plaće. Čak smo došli do točke kad nam to postaje ekonomski upitno jer plaće rastu brže od produktivnosti. Znači, ide se svjesno u gubitak. Kompanije odustaju od novih tržišta, proizvoda, tehnologija sve kako bi ulagale u radnu snagu. Očekujemo i pomoć države, koja mora još smanjiti pritisak na poduzetnike', istaknuo je Majetić.

Prema prijedlogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji je pripremljen uz konzultaciju s poslodavcima, Hrvatska bi iduće godine trebala uvesti čak 63.000 stranih radnika. Ove godine taj se broj kretao oko 35.000.

Građevinski sektor će u 2019. dobiti 18.500 dozvola za strane radnike, turizam i ugostiteljstvo 10.400, promet 2314, a metalna industrija 2200. Sve su to osjetno veće brojke nego u 2018.

  • +13
Radnici na gradilištu Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Poslodavci bi željeli da Vlada još više olabavi režim zapošljavanja stranaca putem kvota i to tako da se svaki mjesec rade analize i na osnovi njih odobravaju radne dozvole.

'Na taj način mogli bismo preciznije planirati koliko nam je potrebno uvozne radne snage. Postojeći model to nam ne dopušta, već radimo procjenu koja može, ali i ne mora biti točna. Uz to, od tih 63.000 dozvola njih 15.000 odnosi se na radnike koji već rade u Hrvatskoj, ali im je nužno produžiti radnu dozvolu', istaknuo je Majetić.