ljekovito bilje

Posao s kamilicom cvjeta; virovitička tvrtka proširuje kapacite, zapošljava radnike: To je 'in' kultura, a otkup zagarantiran i prije sjetve

17.09.2021 u 11:01

Bionic
Reading

Podiže se nova hala za preradu i prešanje ljekovitog bilja tvrtke Herbea u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni III. Investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna, a dio novca stiže iz Programa ruralnog razvoja

Herbea je u vlasništvu obitelji Poslek iz Špišić Bukovice koji se preradom ljekovitog bilja bave od 1995. godine. Otvorili su tada i obrt Zora. Herbeu su zajedno podigla braća Darko i Danijel Poslek. Herbea kamilicu proizvodi na oko 90 posto vlastitih površina i u kooperaciji.

'U sljedećoj sezoni ukupna planirana proizvodnja je oko 650 hektara, od toga 220 hektara vlastite proizvodnje, a ostalo kooperantska. Također, imamo i 170 hektara ekološke proizvodnje i od toga plasiramo godišnje stotinjak tona ekoloških proizvoda što se tiče kamilice', rekao je za Glas Slavonije direktor tvrtke Darko Poslek.

Preko inozemnog partnera, Martin Bauer grupe iz Njemačke, proizvode plasiraju na inozemna tržišta, a unatrag godinu dana i krajnjim kupcima u Njemačku, Švicarsku, Italiju.

Izgradnjom nove hale, Herbea će proširiti preradbene pogone, a istovremeno i pokrenuti dodatnu liniju za novi proizvod, Fine cut. U planu su im i nova zapošljavanja.

'Radi se o proizvodu koji je vrlo tražen u Europi, ali i šire te ćemo na taj način zadovoljiti potrebe naših kupaca. Ali nećemo tu stati. Planiramo kupnju još jednog zemljišta kako bismo u sljedećih nekoliko godina proširili i skladišne kapacitete. Trenutačno Herbea zapošljava 22 ljudi, a Zora sedam. Gradnjom nove hale planiramo otvoriti još pet novih radnih mjesta', rekao je Poslek napominjući kako je 'kamilica 'in' kultura'.

'Bilo je i loših godina, no nekoliko posljednjih su iznimne po kvaliteti, a otkup zagarantiran i prije sjetve', kaže Poslek.