nacionalni ponos i poslovna praksa

Naciju bacaju u trans, a porez joj ne daju: Je li sve čisto u sklanjanju sportaša u porezne oaze i dokad tako?

28.11.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Niti jedan aktualni hrvatski osvajač Davis Cupa ne plaća porez u Hrvatskoj, a prebivalište im je prijavljeno u jednoj od manje ili više egzotičnih poreznih oaza. Nekima na živce ide to što jedan dan pršte od nacionalnog ponosa, a već drugi dan istu tu državu, čijom se zastavom kite, uskraćuju za milijunske cifre poreza na dobit. No sve je po zakonu, ali i po zakonu tržišta. Iako je riječ o uobičajenoj praksi, posebno u individualnim sportovima, prije svega tenisu, ta praksa se mijenja i to u smjeru da bi porezne uprave u Europskoj uniji naplaćivale porez od vrhunskih sportaša, tvrdi za tportal ekonomski analitičar Damir Novotny

Marin Čilić prijavljen je u Monte Carlu u Monaku, Borna Ćorić u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Ivan Dodig i Mate Pavić u Freeportu na Bahamima. Prijavljivanje prebivališta u jednoj od poreznih oaza s nultom stopom poreza na dobit, ili pak minimalnom, stara je praksa. Monte Carlo je tako bio 'dom' i Goranu Ivaniševiću, Ivanu Ljubičiću, ali i Janici i Ivici Kosteliću.

Usporedbe radi, u Hrvatskoj porez na dobit iznosi 18 posto iznad tri milijuna kuna, tj. 12 posto ispod. Donedavno je bio 20 posto.

Uz to, Zakon o porezu na dohodak je jasan – hrvatski državljani dužni su plaćati porez u Hrvatskoj ako prebivaju u njoj više od 183 dana u godini. Vrhunski skijaši ili pak tenisači gotovo cijelu godinu provedu na turneji. Tako su Kostelići, kada je otkriveno da su prijavljeni u Monte Carlu, rekli da su izvan Hrvatske čak 250 dana u godini.

Bitno je pritom razlikovati individualce od onih koji se bave ekipnim sportovima i pripadaju nekom klubu. Time automatski bivaju prijavljeni u zemlji u kojoj djeluje klub, poput Luke Modrića koji je prijavljen u Španjolskoj.

Nacionalni ponos Australije također bio prijavljen u Monte Carlu

Slični prijepori oko plaćanja poreza i nacionalnog ponosa vodili su se i u Australiji i to oko ni manje ni više nego tenisača hrvatskih korijena Bernarda Tomica. On je također bio prijavljen u Monte Carlu. U medijima se diskutiralo može li ta činjenica narušiti njegov status nacionalnog heroja. Odgovor na to pitanje, naravno, nije bio unison.

Vrhunsku češku tenisačicu Petru Kvitovu nakon osvajanja Wimbledona kod kuće je dočekalo pitanje treba li joj oduzeti češko državljanstvo s obzirom na to da porez plaća negdje drugdje. Nije pomogla ni činjenica da Kvitova nije jedina češka tenisačica s adresom u Monaku.

'Većina sportaša, osobito oni vrhunski, koji zarađuju velik novac, u Kneževini Monako imaju svoju poreznu oazu. Uglavnom je praksa u vrhunskom sportu ta da se ide u porezne oaze u kojima se porez na dohodak ne plaća ili plaća u malim iznosima. Naši sportaši nisu izuzetak. Njihovi menadžeri ih stimuliraju na to', kaže analitičar Damir Novotny za tportal.

  • +15
Hrvatska je osvojila Davis Cup drugi put u povijesti! Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Priznaje kako tu osim poreznog postoji moralni problem. 'Koristimo se činjenicom da smo vrhunski sportaši i reprezentiramo Hrvatsku kao naciju pa idemo izbjegavati poreze. To jedno s drugim ne ide. Ako sam individualni sportaš i putujem, onda je pitanje mogu li biti reprezentativac te zemlje ako sam građanin Monte Carla', dodaje.

Iako se takva praksa već dugo tolerira, Novotny tvrdi da se to mijenja u smjeru da bi porezne uprave država Europske unije naplaćivale porez. Pritom ističe Njemačku, koja ima veću stopu poreza na dobit nego Hrvatska, i čija je nacionalna porezna uprava krenula u žestok obračun s korisnicima inozemnih poreznih oaza.

Njemačka administracija je prije nekoliko godina poduzela veliku akciju da se kazne svi koji su pobjegli u porezne oaze. Tako je predsjednik nogometnog kluba Bayern Uli Hoeness priznao utaju 18,5 milijuna eura te je osuđen na tri i pol godine zatvora.

Gdje poreze plaća deset najboljih tenisača svijeta?

Prvi tenisač svijeta, Srbin Novak Đoković također je prijavljen u Monaku.

Španjolac Nadal porez plaća u svojoj rodnoj zemlji, u kojoj je i prijavljen.

Treći s ATP-jeve liste, Švicarac Roger Federer također porez plaća u Švicarskoj.

Alexander Zverev nije pribjegao poreznim oazama i uplaćuje novac državnom proračunu Njemačke, isto kao i peti na listi, Argentinac Juan Martin Del Potro, koji je u Argentini i prijavljen.

Šesti, Južnoafrikanac Kevin Anderson plaća porez u Južnoafričkoj Republici, a sedmi, Marin Čilić, kao što je već poznato, u Monte Carlu.

Osmi, Austrijanac Dominic Thiem plaća porez u svojoj zemlji, u kojoj je i prijavljen, a Japanac Kei Nishikori na Floridi. Amerikanac John Isner, koji zauzima deseto mjesto na ATP-jevoj ljestvici, prijavljen je na Floridi.

Koliko je dana Becker bio u Njemačkoj?

Pritom je, naravno, kao i u hrvatskom zakonodavstvu, bitno koliko osoba dana u godini provede u svojoj domovini, a koliko u inozemstvu. Kada se proslavljeni njemački tenisač Boris Becker našao 1980. usred poreznog skandala, brojali su se točno dani koje je proveo u Njemačkoj, je li imao ključ stana u kojem je boravio i stotinu drugih, naoko nebitnih sitnica.

  • +2
Boris Becker Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zašto je Modrić osuđen?

Niti nogometaši nisu pošteđeni utaje poreza, no kod njih je stvar čišća s obzirom na to da igraju za klubove i ne provode toliki dio godine u inozemstvu, pa su prijavljeni u zemljama u kojima igraju klupski nogomet.

Nedavno je Luka Modrić osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora jer je utvrđeno da je oštetio španjolski državni proračun za 870.728 eura. Riječ je o iznosu poreza na višemilijunske honorare koji su mu uplaćivani na račun tvrtke što ju je otvorio u Luksemburgu. Dakle, da nije prijavljen u Španjolskoj, nego u Luksemburgu, nikome ništa.

Isto to radili su i Christiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar…