DOK MAĐARI MIRNO SPAVAJU

Poljski dužnici u franku na još gorim mukama nego Hrvati

19.01.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Snažan rast švicarskog franka ponovno je izazvao paniku na financijskim tržištima u Srednjoj i Istočnoj Europi; prvenstveno u Poljskoj i Hrvatskoj. U Mađarskoj pak mogu mirno spavati, premda oko milijun Mađara ima kredite u stranoj valuti, uglavnom švicarcima, u vrijednosti od oko 10 milijardi eura, ali je njihova vlada već prije fiksirala tečaj za konverziju rata stambenih kredita u francima i eurima znatno ispod tržišne razine tečaja. Kao i Hrvatska, i Poljska je još u potrazi za najboljim rješenjem

'Poljska vlada može podržati korisnike kredita u švicarskim francima ako ta valuta ostane iznad razine četiri zlota na dulji period', izjavio je za Reuters u nedjelju potpredsjednik poljske vlade Janusz Piechocinski (orijentira radi, jedna zlota prema srednjem tečaju HNB-a iznosi 1,78 kuna što znači da se radi o iznosu od 7,12 kuna). 

Reuters piše kako je u Poljskoj oko 40 posto svih kredita denominirano u francima, odnosno oko 36 milijardi dolara, što je gotovo osam posto BDP-a u najvećem srednjeeuropskom gospodarstvu.

'Ako franak ostane na sadašnjoj razini dulje vrijeme, bit će potrebno razmišljati o racionalnom planu podrške, ne samo zbog vjerovnika, već i zbog stanja banaka', rekao je Piechocinski.

Poljaci ove godine izlaze na izbore. Kako piše Bloomberg, aktualna situacija sa švicarskim frankom velik je izazov za ovu vladu, koja o mogućim riješenjima još uvijek šuti. Njihovi potezi, kakvi god bili, utjecat će na oko 1,5 milijun stanovnika koji imaju kredite u 'švicarcima', a to je oko pet posto glasača.

Analitičar Admiral Marketsa u Varšavi o situaciji u Poljskoj

Poljska vlada je kao i hrvatska vlada, svojim građanima obećala da će im nekako pomoći s kreditima u švicarskim francima ali još nisu odlučili kako. Naime, još traju međusobni dogovori. Poljska centralna banka je planirala u veljači sniziti referentne kamatne stope kako bi potakla gospodarski rast. No, prema mišljenju glavnog analitičara Admiral Marketsa u Varšavi Bartosza Zawadzkija, to se neće dogoditi zbog naglog skoka švicarskog franka. Naime, u tom bi slučaju poljski zlot još oslabio u odnosu na ostale valute, tj. tečajevi eura i švicarskog franka bi porasli u odnosnu na zlot što bi još više pogoršalo situaciju.


Poljski mediji pišu kako uglavnom još nema konkretnih rješenja; o njima čak ni ne spekuliraju. Gledaju što se događalo u Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Jedini mogući scenariji koji se spominje jest mogućnost zamrzavanja tečaja franka na razinu od prije 14. siječnja. Otada je, naime, franak skočio s 3,6 zlota na 4,2 zlota.

Poljski ministar financija Mateusz Szczurek za utorak je sazvao sastanak s čelnicima Poljske središnje banke i poslovnih banaka, kada će se znati nešto više kao i tome koji će biti njihovi scenariji za izlazak iz ove situacije.

Podsjetimo da je poljska središnja banka još 2008. uvela sigurnosne mjere kojima je ograničen rast kredita građanima u stranoj valuti. Poljska središnja banka donijela je tada odredbu po kojoj kredite vezane uz švicarski franak mogu podizati samo potrošači veće kreditne sposobnosti.

Najviše kredita Poljaci su uzimali između 2006. i 2008. Tada je tečaj bio dva zlota za jedan franak.

Bloomberg podsjeća da je mađarski premijer Viktor Orban u studenom prošle godine prisilio mađarske banke da pretvore 3,3 bilijuna forinti (12 milijardi dolara) kredita denominiranih u stranoj valuti, većinom švicarcima, u domaću valutu. Kako pišu, 'bio je to izvrstan tajming'.