TRŽIŠTE RADA

Pogledajte koje europske regije imaju najvještije radnike i kako stoji Hrvatska

10.10.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Radnici s visokim vještinama ključni su za moderna gospodarstva jer potiču inovacije, produktivnost i rast. Riječ je o visokokvalificiranim djelatnicima zaposlenim na radnim mjestima menadžera, stručnjaka, tehničara i stručnih suradnika

U 2022. u Europskoj uniji bilo je oko 80 milijuna visokokvalificiranih ljudi, a oni su činili 44,2 posto ukupnog broja zaposlenih u dobi od 25 do 64 godine.

Distribucija takvih zaposlenika na regionalnoj razini znatno je varirala. Od 241 regije, u 106 njih postotak radnika s visokim vještinama bilo je jednak ili iznad prosjeka EU-a.

Najveća koncentracija kvalitetne radne snage bila je u 53 urbane regije povezane s velikim gradovima diljem EU-a, u kojima se najmanje polovica zaposlenih osoba smatra visokokvalificiranima. Pritom su najveći udio takvih radnika imale regije glavnih gradova.

Tako su najveći regionalni udjeli visokokvalificiranog zapošljavanja zabilježeni u Stockholmu (73,6 posto), nizozemskom Utrechtu (68,9 posto), Luksemburgu (67,4 posto) i belgijskoj provinciji Valonski Brabant (65,8 posto). Slijede regije glavnih gradova Belgije, Francuske, Litve, Mađarske, Finske, Njemačke, Poljske, Nizozemske, Danske i Češke s udjelima koji variraju između 62,6 i 65,6 posto.

Ruralne regije, bivša industrijska središta, kao i najudaljenije periferne regije, među onima su u Europskoj uniji s nižim udjelom visokokvalificiranih pojedinaca. Lani su u 24 regije visokokvalificirani zaposlenici činili manje od 29,5 posto ukupne zaposlenosti među osobama u dobi od 25 do 64 godine.

Te su regije uglavnom bile koncentrirane u jugoistočnom kutu Europe: 10 regija u Grčkoj, šest u Rumunjskoj i četiri u Bugarskoj.

Među njima se našla i hrvatska istočna regija panonska Hrvatska te tri slabo naseljene regije u južnoj polovici Španjolske.

Najniži udio visokokvalificiranih zaposlenih zabilježen je u grčkim regijama Sterea Elláda (21,8 posto) i Ionia Nisia (22,3 posto) te u rumunjskoj regiji Sud-Muntenia (22,8 posto).