ONE MAN SHOW

Poduzetnici zgroženi: Čemu je uopće služila Uprava Agrokora ako se nikad nije sastajala?

24.10.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Privedeni pa pušteni menadžeri Agrokora brane se tvrdnjom kako ne znaju ništa o financijskim izvješćima jer se Uprava koncerna gotovo uopće nije sastajala. Da je to točno, potvrdio je još prije nekoliko mjeseci povjerenik Ante Ramljak. U svom prvom izvješću Vladi napisao je kako krovno društvo Ivice Todorića nije održavalo sjednice niti je postojao 'formalno ustrojen proces odlučivanja i donošenja odluka u djelokrugu uprave društva'. Umanjuje li to krivnju Todorićevih najbližih suradnika?

U domaćim okvirima koncern Agrokor ima jedne od najboljih korporativnih web stranica. Na njima se još uvijek mogu naći dokumenti naziva Korporativna načela upravljanja i Korporativna načela poslovanja. Mnoge naše tvrtke to uopće nemaju. Riječ je o svojevrsnom etičkom kodeksu za krovnu Todorićevu kompaniju, znači za njega i njegove visokopozicionirane menadžere.

Zabavno je primijetiti to kako u zaglavljima tih dokumenata stoji da ih je usvojila Uprava društva na sjednici kojoj su prisustvovali svi njezini članovi 30. lipnja 2015. godine. Ako već nisu raspravljali o financijama, barem su protresli etička i moralna pitanja.

Cilj donošenja tih načela, navodi se, 'dostizanje je visokih standarda korporativnog upravljanja'. U njima tako, između ostalog, piše koja je uloga i odgovornost članova Uprave i Nadzornog odbora.

'U Agrokoru članovi uprave imaju odgovornost i za poslovanje kompanija cijelog koncerna, čije poslove strateški usmjeravaju', jedan je od navoda iz tog kodeksa.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas se vidi kako je sve to bilo samo mrtvo slovo na papiru. Barem se tako da zaključiti iz iskaza članova Todorićeve uprave.

U poslovnoj zajednici šokirani su razmjerima neprofesionalizma i izostanka bilo kakve upravljačke strukture u Agrokoru. Praksa u našim velikim tvrtkama je da se sjednice uprava održavaju sukladno potrebama. U rovinjskom Adrisu Upravni odbor se sastaje svaki tjedan, a nekad i češće. Uprava Atlantic grupe ima sastanke najmanje jednom mjesečno.

  • +5
Emill Tedeschi, Zoran Milanović i Ante Todorić na otvorenju nove tvornice Atlantic grupe Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović

'Naša uprava se sastaje svaka dva do tri tjedna. U Agrokoru je izgleda zaista bio one man show, ali to niti malo ne umanjuje odgovornost ostalih članova. Čini se kako je Todorić kompaniju vodio isto kao i kad je to bio mali obrt bez ikakve korporativne strukture. Čudim se njegovim menadžerima kako su mogli tako raditi godinama, bez postavljanja ikakvih pitanja', rekao je za tportal menadžer jedne velike domaće kompanije koji je molio za anonimnost.

Esad Čolaković, predsjednik menadžerske udruge Croma, izjavio je kako postoje različite organizacijske kulture upravljanja.

'Profesionalna i dobra praska korporativnog upravljanja to je da se uprava sastaje po potrebi i ritmom koji nalaže razlog poslovanja. S druge strane imate kulturu gazde, gdje vlasnik radi što hoće, ali onda to više nije uprava. Ne želim biti nepravedan prema kolegama. Želim vjerovati da govore istinu kad kažu da se u Agrokoru sjednice uprave nisu održavale. Ali ne možete prihvatiti naslov, vizitkartu i primati 100 tisuća kuna plaće i smatrati da ni za što niste odgovorni. Ako jesi član uprave upisan u registar Trgovačkog suda, tada imaš položaj, status, ali i odgovornost. Ne možeš reći 'mene nitko ništa nije pitao ili nisam mogao saznati'. Moguće da je to tako i bilo, ali se onda postavlja pitanje zašto si veslao u tom brodu', naglasio je Čolaković.