FRIZIRANJE KNJIGA

Adrisov kredit od milijardu kuna Todorić tretirao kao poklon

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 10.10.2017 12:35
  • Objavljeno 10.10.2017 u 11:52
Ante Vlahović, Ivica Todorić

Ante Vlahović, Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell

Među brojnim računovodstvenim manipulacijama, bivša Uprava Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem u svojim poslovnim izvješćima sakrila je i gotovo četiri milijarde kuna kredita

Riječ je o nizu kredita koji su Agrokoru odobrile banke, investicijska društva i partnerske kompanije. Premda su oni evidentirani u poslovnim knjigama, u završnim financijskim izvještajima nisu iskazani ili su krivo klasificirani.

Najveći dio neprikazanih obveza odnosi se na financijski aranžman s Adris grupom. Riječ je o milijardu kuna kredita koji je u bilanci, umjesto kao financijska obveza, prikazan kao kapitalna rezerva. Drugim riječima, Todorić je Adrisov kredit tretirao kao vlastiti kapital koji nikad ne treba isplatiti.  

Ovaj kredit se vuče iz vremena poslovne suradnje Tvornice duhana Rovinj (TDR) i Agrokora, kada je Adris grupa bila jedan od najvećih pojedinačnih dobavljača tvrtkama iz sastava Agrokora.

tportal

Izvor: Agrokor / Autor: Anđelko Paša

Kad je u lipnju izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak otkrio da je Adris najveći nebankarski kreditor Agrokora, prvi čovjek Adrisa Ante Vlahović pohvalio se time da su Adrisova potraživanja osigurana zalogom na dionicama Jamnice i Konzuma, kao i izdanim zadužnicama Agrokora, Konzuma i Jamnice. Ante Ramljak pak na jučerašnjoj prezentaciji revizorskog izvješća nije mogao odgovoriti o kolikoj je kamati na taj kredit riječ.

  • +5
  • +2

Ante Ramljak

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Među bankarskim kreditima izostavljenim u Agrokorovoj bilanci najveći je onaj Splitske banke, vrijedan 589 milijuna kuna, a tu su još krediti Zagrebačke banke od 473 milijuna kuna, Sberbanka od 382 milijuna, BNP Paribasa od 191 milijun kuna, Banca Intese od 115 milijuna kuna i OTP banke od 42 milijuna kuna.

Skriven je i kredit Agram Investa vrijedan 161 milijun kuna, kompanije iz sastava Agram grupe Dubravka Grgića, koja je putem REPO ugovora stekla 21,45 posto dionica Konzuma, 51 posto dionica Agrolagune i manje udjele u Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci.

Jedan od većih kreditora, čiji plasman vrijedan 305 milijuna kuna Todorić nije prikazao u bilanci, konzultantska je kuća Euris Capital Partners (ECP), koja je savjetovala Agrokor u razvoju energetskog biznisa.

  • +21
  • +18

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Skriveni kreditor bila je i građevinska tvrtka Tehnika, koja je sudjelovala u brojnim Agrokorovim investicijskim projektima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!