stabilna potražnja

Podaci iz Kine podigli cijene nafte iznad 74 dolara

15.06.2023 u 17:55

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 74 dolara budući da je trgovce ohrabrila pojačana prerada u kineskim rafinerijama, koja signalizira stabilnu potražnju

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,16 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,36 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,09 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,10 dolara višoj cijeni, od 69,37 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,15 dolara.

Tržišta je jučer zabrinuo rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, prema vladinom izvješću, i najava središnje banke da će nastaviti podizati kamatne stope u ovoj godini, nakon pauze na lipanjskoj sjednici.

U četvrtak raspoloženje se popravilo nakon što su kineski podaci pokazali skok prerade nafte u rafinerijama u svibnju, za 15,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Očekuje se da će kineska potražnja rasti stabilnim tempom i u drugoj polovini godine, izjavio je u četvrtak izvršni direktor Kuwait Petroleum Corporationa (KPC).

Značajniji rast cijena zakočili su podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i prometu u maloprodaji, koji su raspirili bojazni da će gospodarstvo možda rasti slabije no što se očekuje, a uteg im je i stroga monetarna politika u SAD-u i u Europi.

Europska središnja banka (ECB) ponovo je danas podigla kamatne stope u eurozoni, za četvrtinu postotnog boda, istaknuvši kontinuirano visoku inflaciju koja je prevagnula nad slabim izgledima za gospodarstvo.

Analitičari očekuju da će u drugoj polovini godine cijene nafte poduprijeti smanjena opskrba iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, koja će se poklopiti sa snažnom potražnjom.

Švicarska banka UBS očekuje da će ponuda u lipnju zaostajati za potražnjom za oko 1,5 milijuna barela dnevno i za više od dva milijuna barela dnevno u srpnju.

„Kad ti deficiti postanu vidljivi u zalihama nafte na kopnu, očekujemo da će cijene nafte porasti”, priopćio je UBS u četvrtak.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio za 1,78 dolara, na 74,84 dolara.