STRATEŠKA SURADNJA

Rusija nastavila izvoziti naftu u Sjevernu Koreju nakon dugo vremena

14.06.2023 u 16:12

Bionic
Reading

Rusija je u prosincu nastavila izvoziti naftu u Sjevernu Koreju, prvi put od 2020., pokazuju podaci Ujedinjenih naroda. Sjeverna Koreja nastoji poboljšati odnose s Rusijom i podržala ju je nakon invazije na Ukrajinu prošle godine, okrivivši za rat "hegemonsku politiku" SAD-a i Zapada

Rusija je do travnja ove godine izvezla 67.300 barela rafinirane nafte Sjevernoj Koreji. To su prve pošilje otkako je Moskva objavila da je prodala 255 barela rafinirane nafte Sjevernoj Koreji u kolovozu 2020. godine.

Po UN-ovim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog i raketnog programa, zemlje moraju prijaviti mjesečnu prodaju rafinirane nafte Odboru za sankcije za Sjevernu Koreju Vijeća sigurnosti.

Izvoz nafte nastavljen je nedugo nakon obnove željezničkih veza između dviju zemalja u studenome, prvi put od 2020. godine.

SAD je zabrinut da Sjeverna Koreja planira slati još oružja Rusiji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećao ojačati stratešku suradnju s Moskvom.

Premda Sjeverna Koreja niječe da je prodala oružje Rusiji, SAD je potvrdio da je isporučila jednu pošiljku, uključujući pješačke rakete i projektile, plaćeničkoj skupini Wagner u studenom, rekao je glasnogovornik.