međunarodna tržišta

Cijene nafte porasle prema 75 dolara, IEA podigla procjenu potražnje

14.06.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 75 dolara budući da je Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla procjenu rasta potražnje, a kineska središnja banka najavila potporu gospodarstvu

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 66 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,95 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,45 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 69,98 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u plusu 2,30 dolara.

Trgovce je jučer ohrabrilo spuštanje kamatnih stopa na kratkoročne kredite u Kini kojim središnja banka nastoji poduprijeti gospodarstvo, budući da bi moglo potaknuti potražnju za gorivom.

Dodatni poticaj cijenama bila je danas procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja za naftom u ovoj godini rasti za 2,4 milijuna barela dnevno, za 200 tisuća barela snažnije no što su do sada očekivali.

U idućoj godini rast bi trebao znatno oslabiti, na samo 800 tisuća barela dnevno, zbog ubrzanog prijelaza na električna vozila. Do 2028. tempo rasta trebao bi se zbog elektrifikacije prepoloviti.

Značajniji rast cijena zakočio je rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za oko milijun barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će API-jevo izvješće pokazati skromni pad zaliha, za 500 tisuća barela.

Službeni podaci bit će objavljeni tijekom dana.

Tržište će pozorno pratiti i završetak dvodnevne sjednice američke središnje banke koja bi trebala objaviti odluku o kamatnim stopama. Očekuje se da će Fed označiti pauzu u ciklusu podizanja troškova zaduživanja zbog neizvjesnih gospodarskih izgleda.

Od ožujka prošle godine banka je podigla kamatne stope 10 puta i posljedice njezinih poteza počinju se osjećati u gospodarstvu.

Više kamatne stope jačaju dolar i poskupljuju naftu za kupce s drugim valutama, a pauza bi potaknula gospodarski rast i potražnju za naftom.

"Fed danas najvjerojatnije neće promijeniti kamatne stope i razmatrat će idući potez, ali još je važnije pitanje hoće li pauza značiti da je dosegnut vrhunac u aktualnom ciklusu (zaoštravanja)", objašnjava analitičar PVM Oil Tamas Varga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 73,06 dolara.