milenijska prevara?

Počinje vrlo opasan proces protiv Exxona, ako ga izgubi - uzdrmat će se temelji naftne industrije

22.10.2019 u 23:00

Bionic
Reading

Svjetska naftna industrija pažljivo će pratiti sudski proces protiv američke kompanije Exxon, za koju se tvrdi da je znala do kakvih će klimatskih promjena doći zbog korištenja nafte i plina, ali je skrivala te rizike od ulagača

Na sudu u New Yorku za utorak je predviđen početak sudske parnice u kojoj državni odvjetnik američke savezne države New York tuži jednu od najvećih svjetskih naftnih kompanija Exxon Mobil zbog prevare investitora. Exxonu se na teret stavlja to da je vlasnicima svojih dionica lažno prikazivao moguće rizike za njegovo poslovanje zbog klimatskih promjena.

Proces će pažljivo pratiti i sve druge velike naftne kompanije, odnosno dobar dio globalne naftne industrije, jer se radi o prvoj takvoj od niza tužbi koje čekaju Exxon i njegove konkurente te će mnogo ovisiti o njenom ishodu. Vrhovni sud države New York primio je tužbu krajem prošle godine, nakon što je državno odvjetništvo nekoliko godina istraživalo slučaj.

Prema tužbi, Exxon je ignorirao potencijalne troškove koje bi mu mogla donijeti nova regulativa vezana uz klimatske promjene. Stroži zakoni i pravila redovno poskupljuju poslovanje kompanija, a posebno su na njih osjetljive naftne kompanije, čije funkcioniranje ima velikog utjecaja na okoliš. U Exxonu su interno znali da su rizici puno veći od onoga što su prikazali investitorima, a sud će morati odlučiti je li razlika između brojki kojima su baratali menadžeri i onih koje su plasirali ulagačima dovoljno velika da bi se to moglo smatrati prevarom.

'Kao rezultat Exxonove prevare, kompanija je bila izložena puno većem riziku od regulative vezane uz klimatske promjene nego što su to vjerovali ulagači', stoji u tužbi. Ugrubo, Exxon je vodio dvostruke financijske izvještaje, jedne interno u kompaniji te druge za ulagače, a dvostruka matematika omogućila mu je da snizi troškove za milijarde dolara.

Kako je takve prakse bio svjestan i najviši menadžment kompanije, očekuje se da će se među svjedocima u ovom dijelu procesa, za koji se predviđa da će trajati petnaestak dana, naći i dugogodišnji glavni izvršni direktor Rex Tillerson, od veljače 2017. do ožujka 2018. američki državni tajnik u vladi Donalda Trumpa. Tillersona je početkom ožujka prošle godine Trump u svojem stilu smijenio porukom na servisu Twitter, nakon što se mjesecima špekuliralo o rastućoj netrpeljivosti između dvojice bivših biznismena. Bivši šef Exxona nakon jednog sastanka Trumpa je navodno proglasio 'je.enim moronom'.

Ovo nije prva i jedina tužba protiv naftnih kompanija vezana uz klimatske promjene. Prije tri godine tužbu protiv Exxona podigli su sami dioničari tvrdeći da ih je kompanija prevarila skrivajući svoje analize i rizike vezane uz klimatske promjene. Grad New York ranije je tužio Exxon i druge naftne kompanije zbog njihove odgovornosti za klimatske promjene, no sud je odbacio tu tužbu ovog ljeta.

  • +13
Grad New York ranije je tužio Exxon i druge naftne kompanije zbog njihove odgovornosti za klimatske promjene, no sud je ljetos odbacio tu tužbu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Analitičari komentiraju da je proces u New Yorku svojevrstan eksperiment kojim se želi natjerati velike korporacije da snose odgovornost za klimatske promjene. Američka savezna država Rhode Island već je podnijela tužbe protiv Exxona i britanskog naftaša BP radi štete nastale na obalama te države. U proteklih nekoliko tjedana državno odvjetništvo Massachusettsa dalo je do znanja da namjerava pokrenuti postupak protiv Exxona zbog lažnog reklamiranja. Vlasti u Kanadi i Filipinima također su pokrenule istrage naftne kompanije.

U slučaju da Exxon izgubi proces, od njega bi se moglo zatražiti da vrati 'svu zaradu koju je ostvario prevarom'. Šteta za dioničare u tužbi se procjenjuje na iznos između 476 milijuna i 1,6 milijardi dolara. Gubitak parnice za ostatak naftne industrije značio bi podizanje sličnih tužbi i moguće enormne nove troškove.

  • +14
Zagađenje zraka Izvor: Profimedia / Autor: NN

Proteklih godina isplivalo je u javnost to da su Exxon i druge velike svjetske naftne kompanije još prije nekoliko desetljeća predviđale klimatske promjene izazvane povećanjem koncentracije tzv. stakleničkih plinova (ugljik dioksid, metan) u atmosferi. U međuvremenu su kompanije javno umanjivale rizike te sudjelovale u pobijanju i relativiziranju znanstvenih istraživanja koja su pokazivala realne posljedice rasta količine ugljikovih spojeva u atmosferi.

Istraživači su ovih dana objavili analizu koja pokazuje da je naftna industrija desetljećima koristila taktiku sličnu onoj koju su koristili proizvođači i prerađivači duhana umanjujući značenje zdravstvenih rizika za pušače i pobijajući istraživanja koja su ukazivala na opasnost. Dio takve taktike bilo je i 'angažiranje lažnih stručnjaka, promoviranje teorija zavjere i probiranje dokaza' koji su im išli u prilog.

Znanstvenici Exxona kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih istraživali su klimatske promjene i zaključili da bi globalno zagrijavanje moglo imati 'katastrofalne učinke' Izvor: tportal.hr / Autor: YaleClimateConnections

U Exxonu tvrde da je tužba 'politički motivirana', ali ne poriču to da su koristili dva načina proračuna troškova potencijalnog postroženja regulative. No kompanija tvrdi da se radilo samo o internim proračunima i da nije prevarila investitore. 'Razumni ulagači koji su pregledali napomene Exxon Mobila razumjeli su da se prilikom donošenja odluka u Exxon Mobilu vodi računa o klimatskim promjenama, a to je sve što im je trebalo biti važno', napominju u naftnom gigantu.

Exxon Mobil jedna je od najvećih svjetskih naftnih kompanija s godišnjim prihodima koji se približavaju iznosu od 300 milijardi dolara. Samo lani neto profit Exxona bila je 20,8 milijardi dolara, odnosno otprilike koliko i cjelokupni hrvatski državni proračun. Klimatske promjene koje u nekim dijelovima svijeta posljednjih godina donose rekordne temperature, a u drugima kišu, izgleda da su prouzročile i tmurne oblake iznad ureda Exxona, kojima, u slučaju da sud odluči protiv kompanije, prijeti nimalo bezazlena oluja.