OBITELJ ROGINIĆ

Pobjegli iz Zagreba zbog negativne energije, a sada ga žele osvojiti eko jajima

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 22.01.2018 06:48
  • Objavljeno 22.01.2018 u 06:48
Zdenko i Andrea Roginić

Zdenko i Andrea Roginić

Izvor: Društvene mreže / Autor: OPG JJAE

Zagrebačka obitelj Roginić prije sedam godina, nezadovoljna životom u metropoli, preselila se u zagorsko selo Ladislavec. Odlučili su se baviti uzgojem kokoši nesilica i prodajom jaja. Iskreno kažu kako o tome na početku nisu imali pojma, ali malo po malo uspjeli su razviti farmu s gotovo 500 koka. Kako bi povećali broj kupaca svojih jaja, nedavno su u susjednom Zlataru postavili prvi jajomat

Kokoši Roginićevih žive slobodno na otvorenom i hrane se, ističe 54-godišnji Zdenko, isključivo prirodnom hranom, kukuruzom, djetelinom i ostalim žitaricama bez dodataka.

'Pobjegli smo iz Zagreba jer je to postao neurotičan grad. Okruživala nas je samo negativna energija. U Zagorju su naši očevi imali zemlju i odlučili smo se preseliti. Krenuli smo u uzgoj koka jer je to za gradske ljude najmanje posla. Svinje ili krave su velike životinje te morate imati znanja i iskustva', objasnio je Zdenko.

Roginići su osnovali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo JJAE, koje je upisano u registar ekoloških farmi. Osim Zdenka, kokama se bave njegova supruga Andrea (49), sin Stjepan Luka te kćeri Antonija i Lucija.

'Sve smo izgradili sami, bez kredita. Od uzgoja jaja se može živjeti, ali je sve na knap. Morate biti jako skromni. Sreća je što imamo svoju vodu iz bunara, a postavili smo i solarne ploče, tako da imamo i svoju električnu energiju. Najveći trošak u poslu nam je dostava jaja kupcima. Zato smo krenuli s jajomatima', rekao je Zdenko.

Nakon što su postavili svoj prvi samoposlužni aparat u Zlataru plan mu je da nekoliko jajomata postavi i u Zagrebu.

'Tražimo lokacije za aparate. Veliki trgovački centri ne žele uzimati naša jaja. Trgovci inače prema nama proizvođačima nisu pošteni. Samo nas gaze. Traže što jeftinije, a ne razmišljaju možemo li preživjeti s time. S fer cijenom mogao bih kupiti još kokoši, jajomata, ali to trgovce nije briga', pomalo ogorčen je Zdenko.

  • +9
  • +6

Obitelj Roginić

Izvor: Društvene mreže / Autor: OPG JJAE

Pakiranja dostupna u jajomatu su ono s 10 jaja po cijeni od 15 kuna te s pet jaja po cijeni od osam kuna. Sva jaja su u originalnoj ambalaži, s potrebnim žigom i datumom trajanja otisnutim na etiketi, na kojoj se nalaze svi podaci o OPG-u i proizvodu.

Svako jaje Roginićevih kokica je različite veličine i boje žutanjka zbog toga što same mogu birati što žele jesti, a kako obitavaju na pašnjaku, jaja se odlikuju posebnim mirisom i okusom.

'Naš kokošinjac je pod nadzorom i kontrolom veterinarske, sanitarne i ostalih inspekcija, gradskih, regionalnih, županijskih i državnih, te svakih 20 dana kontroliramo nalaz na salmonelu', istaknuo je Zdenko.

Dodaje kako je njegov OPG registriran za uzgoj 3000 kokoši, tako da u budućnosti planira proširiti proizvodnju. A najviše ga raduje što su mu djeca zagrijana za to da preuzmu posao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!