neizravna potpora

Plavi dizel odobren za 90.156 poljoprivrednika

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2019 15:11
  • Objavljeno 09.01.2019 u 15:11
Plavi dizel odobren za 90.156 poljoprivrednika

Plavi dizel odobren za 90.156 poljoprivrednika

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Agencija za plaćanja odobrila je pravo na potrošnju plavog dizela za 90.156 poljoprivrednika u ukupnom iznosu od 127,4 milijuna litara, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede

To je, kako ističu, oko 500 milijuna kuna neizravne potpore poljoprivrednicima, kroz subvencioniranu cijenu plavog dizela.

Agencija za plaćanja obračunala je količine plavog dizela korisnicima, na temelju prijavljenih površina i/ili grla stoke u zahtjevu za izravnu potporu u prethodnoj godini.

Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisniku poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu. Poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela na temelju prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke.

Odobrene količine plavog dizela dostupne su poljoprivrednicima na karticama od 8. siječnja.

Poljoprivrednici mogu pozivom na broj telefona 01/6128-877 provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.

Iz Ministarstva podsjećaju da su od 2018. uvršteni novi sektori u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela poljoprivrednicima u sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja.

Radi se o sektorima tovnog svinjogojstva, pčelarstva, kopitara (konji, magarci) i peradarstva.

Kako bi se osiguralo jednako postupanje prema svim kategorijama stoke koje su obuhvaćene sustavom dodjele kvota za plavi dizel, uvrštene su i izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja (goveda, konji, ovce, koze, svinje, perad).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!