RIJEŠEN NESPORAZUM

Ribari mogu koristiti kvote za plavi dizel

03.01.2015 u 19:04

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je nove kvote za 2015. godinu korisnicima plavog diesela i podatke na vrijeme dostavilo Financijskoj agenciji (FINA), a nakon što su otklonjene tehničke poteškoće s očitavanjem kvota na korisničke kartice ribara, plavi diesel već se može početi koristiti, izvijestio je u subotu popodne pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura

"Kao i svake godine kvote u plavom dieselu 1. siječnja idu na nulu i nakon toga se očitavaju za tekuću godinu", pojasnio je novinarima pomoćnik Mišura.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava ribarstva dodijelili su svakom ribaru kvotu i kvote su poslane u FINA-u. Ali u njihovu sustavu koji je nadležan za taj dio, došlo je do određenih tehničkih problema i kvote očito nisu bile očitane na korisničke kartice ribara i dobro je da su nam ribari javili s terena te smo odmah krenuli u rješavanje tog problema, kazao je Mišura.

Ministar Jakovina je odmah pokrenuo utvrđivanje razloga kašnjenja dodjele pojedinačnih kvota korisnicima u FINA-i, nakon čega je bilo obećano da će do ponedjeljka, 5. siječnja u 8 sati taj problem biti otklonjen.

No, za razliku od poljoprivrednika plavi diesel ribarstvu je potreban odmah budući da oni već od 2. siječnja kreću u ribolov i nama je bilo jako važno da oni ne trpe štetu, istaknuo je Mišura.

Stoga je ministar Jakovina napravio 'pritisak' da, ako se može, to što prije riješi i upravo smo maloprije dobili informaciju da su kvote očitane i da se plavi diesel može početi koristiti već sada, dodao je pomoćnik ministra poljoprivrede.

Iz Ministarstva zahvaljuju svojim korisnicima na pravodobnom reagiranju jer, kako ističu, bez povratne informacije s terena i suradnje nije moguće rješavati probleme.