PUŽEVIM KORAKOM

Plan za spas Imunološkog zavoda stiže do Nove godine

27.12.2017 u 11:23

Bionic
Reading

Vladino Povjerenstvo za Imunološki zavod dovršilo je model strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba koji bi trebao rezultirati ponovnim pokretanjem proizvodnje imunoloških lijekova, a objava plana za spas tvrtke planira se do Nove godine

Hoće li ta objava biti novogodišnji poklon za zaposlene u Imunološkom zavodu (IMZ), tek će se vidjeti, a valja reći i da je time za gotovo mjesec dana probijen tromjesečni rok koji je Vladino Povjerenstvo za Imunološki zavod krajem kolovoza dobilo od premijera Andreja Plenkovića da definira model strateškog partnerstva i terminski plan aktivnosti, podsjeća Novi list.

Primiče se, naime, peta godina otkako je IMZ izgubio proizvodne dozvole za preradu krvne plazme i proizvodnju bakterijskih cjepiva, što je nosilo 70 posto ukupne proizvodnje.

U međuvremenu, IMZ je počeo uvoziti i distribuirati medicinsku marihuanu što im je donijelo skromni dodatni prihod. S druge strane, proizvodnja krvnih pripravaka kao temeljna djelatnost IMZ-a od strateškog značaja za Hrvatsku, zamijenjena je uvozom stranih proizvoda po bitno višim cijenama.

  • +115
Zagrebački gradonačelnik Milan Bancić uključio se u spašavanje Imunološkog zavoda Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Dok se pred dvije do tri godine još uvijek razmišljalo o obnovi proizvodnje u postojećem proizvodnom pogonu, pa je i uložen novac u obnovu sustava vode, danas više nitko ne gaji nade da bi se proizvodnja IMZ-a mogla obnoviti na postojećoj lokaciji.

Inicijativa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, da Grad Zagreb s državom uloži sredstva u opremanje novog tvorničkog pogona, počela se operacionalizirati ove jeseni, ali i ovog puta puževim korakom.

Pretvorba dioničkog društva IMZ u javnu ustanovu, započeta na kraju mandata Vlade Zorana Milanovića, nikada nije provedena do kraja, a aktualni ministar Milan Kujundžić dao je do znanja da će taj postupak možda krenuti i drugim smjerom, ovisno o procjeni koji bi model funkcioniranja Imunološkog zavoda bio optimalan. Znakovito je da skupština dioničkog društva još uvijek nije sazvana, iako je kraj godine te je izvjesno da se neće održati prije početka 2018.

Radnici IMZ-a, koji kao zaposlenici javne ustanove primaju plaće iz državnog proračuna, ali su svjesni da takva situacija ne može još dugo trajati, s nestrpljenjem očekuju bilo kakvu novost o svojoj budućnosti. Nažalost, već ih četiri mjeseca nitko od nadležnih ni o čemu nije informirao, a njihovi se upiti ignoriraju.