moćni konzorcij

Kako posluju privatnici koji vode Jakuševec: Lani su imali rekordne brojke

05.12.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Četiri privatne kompanije uz nadzor Zagrebačkog holdinga upravljaju odlagalištem otpada Jakuševec. Posao su dobile kao konzorcij, odnosno zajednički su se javile na javni natječaj koji je raspisao Grad Zagreb. Radi se o tvrtkama HIS, Tigra, Eko-Flor Plus i C.I.A.K.

Prvi ugovor s njima 2018. je sklopila administracija pokojnog Milana Bandića, a njegova vrijednost bez PDV-a iznosila je 196 milijuna kuna.

Kad je taj ugovor istekao, prošle godine se na novi natječaj, pod nazivom 'Građenje, održavanje i upravljanje podsustavima odlagališta otpada Jakuševec', javio isti konzorcij kao jedini ponuditelj. Potpisan je novi ugovor na četiri godine, težak 23,5 milijuna eura bez PDV-a.

Gradski zastupnik Renato Petek je 2018. na svom profilu na Facebooku objavio informacije iz dokumentacije koja je pratila prvi natječaj. Tada je naveo i postotne udjele koje svaka od tvrtki drži unutar konzorcija. HIS ima 45,14 posto, Eko-Flor Plus 29,80 posto, Tigra 23,10 posto, a C.I.A.K. 1,96 posto.

Vodeći HIS je zadužen za otplinjavanje odlagališta Jakuševec. Njegov vlasnik Slavko Hrženjak već je godinama u biznisu s gospodarenjem otpadom, s tim da je razvijao posao u Sloveniji, u kojoj ima nekoliko tvrtki.

HIS je osnovan 1992. sa sjedištem u Donjoj Višnjici kod Lepoglave, odakle je Hrženjak rodom. Prihodi tvrtke iz godine u godinu rastu, s tim da je lani završila s rekordnih 28,9 milijuna eura prihoda i 275.700 eura dobiti. Ima 71 zaposlenog s prosječnom plaćom od 1317 eura.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Prije četiri godine Hrženjak i njegova tvrtka HIS iskazali su interes za projekt izgradnje toplane i energane na komunalni otpad i biomasu u Konjščini u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali su se protiv toga pobunili stanovnici. Mediji su tada otkrili da je Hrženjak tijekom svog poslovanja u Sloveniji zaradio 17 prijava, dvije opomene te platio oko 26.500 eura kazni, a navodno je čak prijetio smrću šefici šumarije.

Drugi član konzorcija koji upravlja Jakuševcem je tvrtka Eko-Flor Plus. Riječ je o firmi iz sustava grupacije CIOS Petra Pripuza.

Osnovan 2001., Eko-Flor Plus je danas najveća domaća privatna tvrtka za sakupljanje komunalnog i neopasnog otpada u Hrvatskoj. Pokriva područje gotovo cijele kontinentalne Hrvatske te Zadarske županije. Ukupno je to oko 65.000 kućanstava i 3000 tvrtki. Posjeduje svoj strojni i vozni park te stotinjak vozila za različite namjene.

Prema podacima Fine, Eko-Flor Plus završio je prošlu godinu s rekordnim poslovnim brojkama. Imao je 21,3 milijuna eura prihoda i 2,5 milijuna eura dobiti. Zapošljava više od 200 ljudi, čija prosječna plaća iznosi 967 eura.

  • +21
Odron dijela odlagališta otpada Jakuševec Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Građevinska tvrtka Tigra u vlasništvu je Milana Penave, kumstvom povezanog s pokojnim gradonačelnikom Bandićem.

Penava je godinama slovio za poduzetnika od najvećeg Bandićeva povjerenja te je njegova Tigra od Grada Zagreba dobivala najunosnije građevinske poslove. Jedan od kontraverznijih bila je gradnja dva WC-a na tramvajskim okretištima, što je koštalo čak 11.000 eura po kvadratu.

Posljednji veliki projekt koji je Tigra odradila za Grad bila je gradnja Spomenika domovini na livadi između zgrade Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Zagrepčane je to koštalo oko 4,5 milijuna eura.

Prošlu godinu Tigra je završila s 13,1 milijun eura prometa i 1,4 milijuna eura dobiti. Penava zapošljava 66 radnika, čija prosječna plaća iznosi 1373 eura.

  • +12
Spomenik domovini koji je sagradila Tigra Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Četvrti član konzorcija je tvrtka C.I.A.K. Ona je dio CIAK grupe, poznate kao jedne od vodećih kompanija u regiji u distribuciji rezervnih dijelova i automobilske opreme, ali i u biznisu gospodarenjem otpadom.

U Hrvatskoj C.I.A.K. upravlja s četiri centra za gospodarenje opasnim otpadom, kroz koje godišnje prođe 30.000 tona smeća. Lani je tvrtka iskazala 57,3 milijuna eura prihoda, što je pratila zarada od 676.600 eura. Zapošljava 166 ljudi, čija prosječna plaća iznosi 1104 eura.

CIAK grupa je u većinskom vlasništvu obitelji Leko, a u listopadu 2020. izašla je na Zagrebačku burzu nakon provedenog IPO-a.

Prema podacima SKDD-a, Ivan Leko drži vlasnički udio od 50,59 posto, a Ljilja Leko 16,10 posto. Domaći mirovinski fondovi vlasnici su oko 22 posto dionica CIAK grupe.