REAKCIJE IZ SLOVENIJE

Pivovarnu Laško najviše pogađa Agrokorovo odustajanje

08.02.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Slovenska poslovna skupina Pivovarna Laško (PL) najviše će biti pogođena povlačenjem Agrokorove ponude o kupnji 52 posto dionica Marcatora, prema prvim procjenama koje u srijedu iznose slovenski mediji.

Uprava i nadzorni odbor PL-a o novonastaloj će situaciji raspravljati idući tjedan, izjavio je u srijedu za slovensku tiskovnu agenciju STA predsjednik nadzornog odbora Vladimir Malenkovič.

PL je u teškoj poslovnoj situaciji jer ima 380 milijuna eura bankarskih kredita, od čega dobar dio dolazi na naplatu ove godine, a zaduženost je, na preporuku banaka kreditora, namjeravala prepoloviti prodajom skoro četvrtine dionica Mercatora koje ima u vlasništvu.

Sada to očito neće biti moguće pa slovenski mediji citiraju direktora skupine Dušana Zorka da je razduživanje bez prodaje Mercatorovih dionica nemoguće pa će skupina ove godine samo na kamate za kreditne obveze morati dati 25 milijuna eura, što slabi njen poslovni rezultat.

Urednik i vlasnik dobro informiranog internet portala Požarreport, Bojan Požar, tvrdi da je Agrokor povukao svoju ponudu vlasnicima Mercatora, jer je postao svjestan da ni nova vlada, koju ovih dana formira Janez Janša, ne bi dopustila preuzimanje Mercatora.

Protiv prodaje Mercatora hrvatskom konkurentu u utorak se pred parlamentarnim odborom za gospodarstvo izjasnio budući ministar za gospodarstvo Radovan Žerjav. No, mediji najavljuju da će najveća pažnja nove vlade biti posvećena ne najvećem suvlasniku Mercatora, Pivovarni Laško (PL), nego Novoj Ljubljanskoj banci (NLB). U njenom je vlasništvu nešto manje od 11 posto Mercatorovih dionica pa njene sadašnje teškoće vezane uz potrebnu dokapitalizaciju ne bi bile u cijelosti riješene prodajom Mercatorovih dionica. Budući da je NLB i lani poslovala s gubitkom, dobrim dijelom zbog rezervacija na ime "tajkunskih" kredita iz prošlosti, mediji navode da će Janšina ministarska ekipa tražiti raščišćavanje bilanci i pronalaženje odgovornih, a rješenja za buduću vlasničku strukturu banke će tražiti u smanjivanju državnog portfelja i jačem ulasku stranih investitora.