ZNAKOVITI ODGOVORI

Pitali smo banke što im je država dala da odustanu od tužbi za konverziju švicaraca teških milijarde kuna

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 03.02.2021 21:36
  • Objavljeno 03.02.2021 u 21:36
Zdravko Marić - ilustracija

Zdravko Marić - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell, tportal

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je objavio kako je Hrvatska postigla sporazum sa šest banaka - Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP-om - oko tužbi koje su te banke podigle na arbitražnom sudu u Washingtonu i pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, tražeći odštetu za konverziju kredita u švicarskim francima u eurske kredite. Dogovor je to, kaže Marić, koji je spriječio potencijalnu štetu za proračun od dvije i pol milijarde kuna

Zanimljivo je što taj dogovor koincidira s odlukom Ustavnog suda u srijedu kojom je odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

'Dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku', ponovio je Zdravko Marić i dodao: 'Radi se na unapređenju poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno s time, dogovoru je doprinos dao proces pristupanja eurozoni. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je učinjena nekakva šteta ili da bi dogovor trebao imati kompenzaciju', objavio je ministar financija.

U udruzi Franak Marićev dogovor smatraju 'žalosnim' jer prema njihovu sudu: 'Vlada RH godinama podržava nezakonito poslovanje banaka i pljačku građana, a nagodbu u kojoj će očigledno banke ipak dobiti neke olakšice prikazuju kao veliku pobjedu'. Kako Marić nije bio konkretniji u odgovorima na pitanja što je ponudio bankama, upitali smo njih što su točno dobili zauzvrat od države kako bi odbacile skupe tužbe.

U Sberbanku komentiraju kako je sporazum s Vladom jedan od poteza otvorenosti za suradnju, motiviran željom za stvaranjem još pozitivnijeg poslovnog okruženja i investicijske klime u svrhu poticanja gospodarskog rasta i prosperiteta društva.

'Od početka pandemije koronavirusa Sberbank je djelovala proaktivno i poduzela je niz mjera kako bi olakšala financijsku situaciju građana i tvrtki te pridonijela gospodarskom oporavku', dodali su bez konkretnog odgovora.

Nešto više kažu nam u OTP-u, uvodno napominjući da su detaljno razmotrili posljedice krize zbog pandemije Covida-19 na hrvatsko gospodarstvo te njene produljene ozbiljne učinke u 2021., kao i posljedice potresa u ožujku te posebno onoga krajem godine, koji je uzrokovao značajne štete u središnjoj Hrvatskoj.

  • +3

Zdravko Marić: Postignut je dogovor sa šest banaka

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Možemo potvrditi da je i OTP banka među onim bankama koje su postigle dogovor s hrvatskom Vladom u vezi postupka pokrenutog pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID). To smatramo jedinom društveno odgovornom odlukom koji bi mogla doprinijeti rješavanju naših nesuglasica te spriječiti daljnje značajne troškove koje bi obje strane mogle imati u arbitražnom postupku', kažu i nastavljaju:

'Suočeni smo s mnogim izazovima potrebe žurnog gospodarskog oporavka, značajnim naporima koje treba uložiti u obnovu potresom stradalih područja i neophodan oporavak poduzetništva te pripremnim radnjama za uvođenje eura. U tom kontekstu, OTP banka uviđa da je suradnja banke kao značajnog financijskog subjekta s Vladom, čiji je zadatak osiguranje stabilnosti sustava, izuzetno važna za dobrobit i razvoj hrvatskog gospodarstva.'

Dodaju da su lani proveli niz društveno odgovornih aktivnosti, kako su uložili 'više od sedam milijuna kuna donacija bolnicama, financijske pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Sisku, u podršku za oporavak poduzetnika, humanitarne napore neprofitnog sektora te pomoći našim zaposlenicima čiji su domovi uništeni ili oštećeni u potresima. Nadalje, banka aktivno predlaže i provodi mjere kojima pomaže klijentima u suočavanju s financijskim teškoćama nastalima uslijed epidemije ili posljedica potresa te restrukturiranju njihovih financijskih obveza'.

Video: Sanjin Strukić/PIXSELL

Iz najveće domaće banke, Zagrebačke banke, poručuju kako nikad ne komentiraju sudske postupke dok nam iz Raiffeisena poručuju da je sporazum s državom povjerljiv, zbog čega ne mogu odgovoriti na naše pitanje. Do zaključenja teksta odgovori iz PBZ-a nisu stigli dok se Erste banka ranije oglasila komentarom u kojem navode da su bili otvoreni za konstruktivni dogovor s ciljem mirnog rješavanja spora koji se vodi pred arbitražnim sudom u Washingtonu.

'Shodno tome, uvažavajući napore koji su posljednjih godina učinjeni s ciljem poboljšanja opće investicijske klime u Republici Hrvatskoj te imajući u vidu specifične izazove i okolnosti koji se trenutačno nalaze pred hrvatskim gospodarstvom, građanima i poslovnim subjektima, postignuti dogovor, koji će rezultirati povlačenjem tužbenih zahtjeva pred navedenim sudom, smatraju konstruktivnim i prihvatljivim rješenjem', zaključuju u Ersteu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!